Петкова: Никой потребител не трябва да смята, че ще получи 41% от сметките за парното

  • 01 май 2020 08:36

  • 1766
  • 2
Петкова: Никой потребител не трябва да смята, че ще получи 41% от сметките за парното
© Кадър - Нова телевизия

Срокът е удължен от 20 на 30 дни за забавянето за плащане на сметката за ел. енергия. Няма ликвиден проблем в сектора, защото 70% от абонатите си плащат навреме тока. 8% от потребителите не са си платили тока към този момент, но и на тях не им е спрян тока. Това заяви в ефира на Нова телевизия енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Що се отнася до това да се освободят потребителите от такса за повторно включването в ел. мрежата, тя заяви, че няма такива правомощия.

"Благодаря на българите, които си плащат тока навреме, защото така елиминираме риска от натрупването на няколко сметки", добави Петкова.

Удължават срока за плащане на сметките на ток . Той вече става 30 дни

ДКВЕР е този орган, който ще реши дали да удовлетвори или не искането за поскъпването на тока и с колко ще бъде това.

Регулаторът е независим. Той работи по специални правила и изисквания, съобразени с изискванията на европейските регулатори, обясни още министърът на енергетиката.

Тя бе категорична, че предприетите мерки дават своите резултати.

Що се отнася до парното и по-високите сметки за топлинна енергия през март, тя заяви, че до март 2020 действат старите цени." В момента ДКЕВР прави преизчисление на цените и всеки един потребите ще получи разликата. Никой потребител не трябва да смята, че ще получи 41%.

Ползвана е старата цена, защото не са имали новата, с която да работят топлинните счетоводители", обясни още тя.

"Абсолютна манипулация е да се твърди, че няма да се върне нищо. Приет е специален закон за възстановяването на средствата. Това е най-голямата гаранция за реализацията му", добави тя. По думите ѝ изключително важно е да се съхрани човешкият живот, топлинните счетоводители са в готовност да посетят адресите. "Но е необходимо време, където уредите изискват физическо посещение, а където уредите позволяват дистанционно - то те ще ги засекат", добави министърът на енергетиката.

"Максимално бързо ще се възстановят сумите на потребителите. Хората ще ги получат с изравнителните си сметки", заяви Петкова.

КЕВР иска парното да поевтинее средно с 2,34% от 1 май

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1766 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.05.01 | 13:57

2
Я обясни Теменужке как така стана че цената на газа падна а на тока не нали бяха вързани?
999

2020.05.01 | 13:09

1
Дрън-дрън! По старите цени - януари 2020 - 0, 6 градуса ср.месечна температура март 2020 - 17,1% по-висока сметка без да е пресметната 6,4 градуса средно месечна температура, Какви ли са новите сметки на парното от март - 100% увеличение при падане цената на газта?!

Добави коментар

Водещи новини