СОС одобри актуализация в бюджета на София

  • 30 април 2020 13:30

  • 650
  • 0
СОС одобри актуализация в бюджета на София
© Булфото (архив)

Спадът в планираните приходи на Столичната община за първите четири месеца на годината е 90 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Това заяви кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска на виртуална сесия на Столичния общински съвет по време на обсъждането на актуализацията на бюджета на Столичната община, наложена заради кризата с COVID - 19. СОС прие актуализация с 32 гласа "за", 17 - "против" и 11 "въздържали се".

Срещу актуализацията гласуваха групата на БСП и част от Демократична България. Независимият общински съветник Борис Бонев се въздържа, както и част от групата на Демократична България, предаде БТА.

Фандъкова: Само за първите месеци приходите към Общината са намалели с 90 млн. лв.

Очакваме, че част от приходите, които в момента не събираме, да бъдат наваксани във втората половина на годината заради удължените срокове за плащане. Други, ще останат много по-ниски от тези, които сме планирали - основно данъка за възмездно придобиване на имущество и някои от таксите за услуги, посочи кметът. Тя е предложила на СОС проект за актуализация на бюджета на Столичната община с три основи цели - да се гарантира финансовата стабилност на общината при намалените приходи; да се гарантират средствата за стратегическите обекти като метрото и участъци от вътрешния ринг и стратегически задачи - строителството на детски градини и училища; и третата цел - да се гарантира работата на най-засегнатите сектори като градския транспорт, социалните дейности, здравеопазването.

Според икономистите, с които се консултираме, е възможно спадът на приходите да продължи и през 2021 г., тъй като кризата ще има отражение върху икономическия живот на столицата по-дълго време, посочи кметът. Затова по думите й е много важно да се планира правилно и внимателно на всеки етап - така че да продължат инвестициите и да не се допусне дефицит.

Всички обичаме да казваме колко голям е бюджетът на Столична община, но винаги съм подчертавала, че той не е даденост. Финансовата стабилност на общината е ключът към развитието на града и искрено вярвам, че това се разбира от целия политически спектър.

Настоящата първа актуализация на бюджета е по-скоро оптимистична с планиран спад на приходите на годишна база в размер на 23.4 млн. лв. Залагаме спад от 12,1 млн. лв. на данъчните приходи. В това число - намаление на данъка от възмездно придобиване с 8 млн. лв., с 3,5 млн. лв. на данъка върху превозните средства,с 600 хил. лв. - на туристическия данък, посочи кметът. 11,3 млн. лв. е заложеното намаление на приходите от такси и други приходи.

Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли - 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса "битови отпадъци", 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари (това е и във връзка с решението на СОС за подпомагане на бизнеса с освобождаване от такси), 1,4 млн. лв. по-малко приходи от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги.

Съгласно Закона за публичните финанси Столична община е длъжна да се придържа към балансирано бюджетно салдо. С настоящата актуализация кметът предлага и намаление на разходите със същия размер като намалението на приходите. С 12,8 млн. лв. намаляваме текущите разходи и с 13,3 млн. лв. - средствата в инвестиционната програма. Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната на този етап е малко под 3 процента.

Кметът подчерта, че това е консервативна прогноза за намаление на този етап от развитие на кризата. С тази актуализация се запазват всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг, връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за чистота, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини