Екатерина Захариева: За съжаление тази криза няма да приключи скоро

  • 29 април 2020 18:00

  • 1526
  • 9
Екатерина Захариева: За съжаление тази криза няма да приключи скоро
© Булфото (архив)

За съжаление много посещения на дипломати в България, както и мои, се отложиха заради коронавируса. Проведохме видеоконферентен разговор със Сергей Лавров. Разговаряхме разбира се за ситуацията с COVID-19. Разбрахме се, че неговото посещение трябва да се осъществи до края на годината. Движим всички енергийни проекти - Балкански поток, интерконекторът с Гърция, магистралите. Всичко се движи в срок и се полагат тръби. Балкански поток трябва да приключи до края на годината. АЕЦ "Белене" е единствено спрян, но това е нормално, защото там говорим и за защита на националната сигурност, а и този проект не е толкова спешен. Знаете колко години върви той.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. "Все още има българи в чужбина, които искат да се приберат. В началото на кризата беше много тежка ситуацията. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и сега ситуацията се нормализира. В момента в Русия има мнай-многа чакащи българи, които искат да се приберат. На 2-ри май организираме чартър за тях. Вече е доста по-спокойно. 

Екатерина Захариева разговаря по телефона с руския си колега Сергей Лавров

Сега вече имаме и обратната вълна - върнали българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там. Истина е, че свободното придвижване на граждани в ЕС в момента не работи. За стоките и търговията няма проблем със "зелените коридори". Студентите трябва да охладят ентусиазма си за бригади. Виждате САЩ отмениха тази програма и издаването на визи. Пак казвам, че на постоянно пребиваващите българи в чужди държави, които искат да се върнат и да продължат работата си там, ще съдействаме. За временната заетост и сезонните работници не мога да поема никакви ангажименти. Всичко е на собствен риск и собствена отговорност. Всеки трябва да си прецени сам. Аз отново ще повторя, че не трябва да се пътува освен в най-краен случай", категорична беше Захариева.

"Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата.

Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго.

Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави. В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания. Правим всичко и за гражданите, на които им изтичат личните документи. Разбрали сме се с всички държави, в които има голяма българска диаспора, изтеклите документи да важат. Консулските служби работят само със заявка за спешни случаи, например загубен документ", разкри министърът.

И Швейцария и Алжир признават изтекли български лични документи

"В последните години сме направили много за улесняването на издаване на визи за руски и турски граждани.

Визовата политика е единна политика на ЕС. Няма как България сама да премахне визите за руски и турски граждани.

Направили сме адски много за улесняването на тази процедура. В момента Русия и Турция са със затворени граници. Разбирам всички туроператори и ще положим още усилия за улесняване на издаването на визи, но няма как да ги премханем", завърши Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1526 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
баце

2020.04.29 | 23:40

9
Чувам по новините, че пристигнали две самолетчета с по един двама болнички сред пасажерите и сега - 2 самолета народ и всичките останали контактни с народа от самолетчетата ще ги скъсат от тестове и карантини. Дай боже да отърват болестта колкото се може повече. Това е едно великолепно изпълнение в стил абсолютна калинка, като заслугата е изцяло на външния ни министър !!! Овации ...
007

2020.04.29 | 20:50

8
Все много знаете гербави некадърници.Защо изтървахте братчетката още от летището?А сетих се.Годжи така е наредил,трябва му бройка.Освен това се изцепи,че карантината можело да продължи септември,октомври и ноември.Как мислите,дали ще ви траем до тогава?

2020.04.29 | 20:43

7
Мутафчийски е вреден ! Борисов е архивреден ! Партията му също ! Това е така , защото българите живеят все по - лошо и по - лошо с всяка година докато управляващите гербаджии стават все по - богати ! Кризата ще свърши веднага щом изметем ГЕРБ от властта !

2020.04.29 | 19:07

2
За съжаление няма да приключи скоро заради скапаните и разхайтени Българи дето не спазват карантината ще откараме до Нова Година. Не можел Бай Ганьо да си седи във вкъщи или да носи маска айде бе как Китайците си стояха по домовете три месеца да не са извънземни само една яка тояга и глоби ще оправи това разюздано племе.
TE IBA

2020.04.29 | 19:42

6
ФОСТАТА
BOCOVID-19

2020.04.29 | 19:20

5
ГЕРБАВАТА ЧУМА УВРЕЖДА ТРАЙНО МОЗЪКА , А КЪДЕТО ЛИПСВА ТАКЪВ СЕ НАБЛЮДАВА СПАД НА IQ-то С 40 % , КРЕТЕНИЗЪМ ПРИДРУЖЕН С ГЪРЧОВЕ И АУТИЗЪМ !!!!!!!!
Цветан Цветанов

2020.04.29 | 19:19

4
Колкото по-малко срещи имате, толкова по-добре за България, "министър" Ангелкова!
Пешо

2020.04.29 | 19:11

3
Тая се не трезни.

2020.04.29 | 18:29

1
така ви се иска , но няма да стане , със вируса си отивате и вие .

Добави коментар

Водещи новини