Контрера от ВМРО: Нужна е реформа в сектор „Сигурност“ и вкарване на военните при КПП-та

  • 28 април 2020 13:22

  • 1556
  • 4
Контрера от ВМРО: Нужна е реформа в сектор „Сигурност“  и вкарване на военните при КПП-та
© ВМРО, пресцентър

Председателят на политическа група „Патриоти за София“ Карлос Контрера смята, че е крайно належащо да бъде обърнато внимание на сектор „Сигурност“, който наред със системата на здравеопазването в момента е подложен на изключително натоварване.

Във времена на подобни кризи като сегашната, в условията на безпрецедентно извънредно положение, сектор „Сигурност“ е подложен на многократно по-високо и интензивно натоварване спрямо нормална обстановка. Това се отразява както на състава, така и на средата и общественият ред. В момента ситуацията е с много неизвестни, предизвикателствата са големи, значителен човешки ресурс е ангажиран на първа линия за борба с епидемията от КОВИД-19. Това е нестандартна ситуация. Има преразпределение в движение на приоритетите и задачите пред полицията и останалите служби, занимаващи се с обществения ред, аварийната и противопожарната дейност.

Патриотите в СОС искат забрана на каруците и още по-строг контрол в столичните гета

Новата ситуация води до отслабване на работата в определени сфери, за да се насочат усилия в друга посока. Така например противодействието на разпространението на наркотици е разхлабено, патрулно-постовата дейност също е чувствително намалена, както и контролът по Закона за движение по пътищата. Това са само част от проблемите. И не е необходимо да обвиняваме когото и да е за това, тъй като всички сме наясно, че значителна част от материалния и човешки ресурс на МВР е мобилизиран по изпълнение на противоепидемиологичните мерки. Няма и как да бъде по-различно.

Ясно беше казано, че основната тежест, свързана с противодействие на епидемията, се изнася от служителите на МВР. Като добавим и факта, че дълги години не се намериха генерални решения за промени в системите за сигурност, ситуацията се изяснява, заявява общинският съветник от ВМРО Контрера.

Предложенията, по които работят Патриотите в СОС, са свързани с няколко неща. Едното е да се засили инвестиционната дейност и бързо и ефикасно разширяване на системата за видеонаблюдение – обхващане на втория градски ринг и малките населени места. Особено в тази ситуация автоматизираното наблюдение на значителни територии от публичните пространства може да спомогне за превенцията на правонарушения, за по-доброто координиране на състава на правоохранителните органи, но и за разкриването на престъпления.

Патриотите излагат опасения, че поради естеството на мерките някои правонарушения могат да се увеличат. Съществен проблем е пътната безопасност, зачестяват случаите на рисково и безразсъдно шофиране. Проблемът с неправилното паркиране също е съществен. Според проучвания на Центъра за градска мобилност в определени часови интервали, над 20% от пракираните автомобили са в нарушение на закона.

Карлос Контрера поставя и въпроса дали все пак да не се вземе решение КПП-тата в големите областни градове да се поемат от армията и/или Военна полиция, което ще разтовари полицейския състав и ще даде възможност на МВР да отдели повече сили за противодействие на престъпността.

Според Патриотите сегашната ситуация показва, че в сектор „Сигурност“ след кризата трябва да се осигури повече оборудване, органите на реда да се обезпечат с модерна техника, за да бъде тяхната реакция по-ефективна при подобни кризи и извънредни ситуации.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1556 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ramstein

2020.04.28 | 17:49

4
Армията трябваше да е на всички КПП-та отначало!Мястото на полицията е в населените места,където вилнее идиота!...Но президентчето го е страх от диктатура!Така е навсякъде по света!Само нашата армия стои в казармите и пропусна шанса да свърши нещо!
Хихи

2020.04.28 | 14:27

3
И този е на три ракий най малко...

2020.04.28 | 13:58

1
Този циганин да не се прави на интересен!

2020.04.28 | 14:24

2
... точно така - "циганин" ...

Добави коментар

Водещи новини