Борисов: Българинът се оказа дисциплиниран и грамотен за опазването на собственото си здраве и това на другите

  • 27 април 2020 17:59

  • 6292
  • 78
Борисов:  Българинът се оказа дисциплиниран и грамотен за опазването на собственото си здраве и това на другите
© Булфото (архив)

"Липсва ми много футболът. Всички сме зажаднели за футбол", призна премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред "Дарик" за евентуалното подновяване на спортните събития.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32510

"Който мой колега се изкуши и каза, че няма страшно за нацията, той плати висока цена с човешки животи. Това ние не можем и няма да си позволим", увери Борисов.

"Повярвайте ми, ако нещо ми липсва, това е футболът, спортът. Аз на ресторант, на кафе, на кино - на такива неща не съм ходил от много дълго. Но ежедневният футбол - това е нещото, което ми липсва. Липсва на всички. Но не искам да използвам бъдеще време. Аз казвам: "Строя "Хемус", строя "Струма". Правя стадион. Бъдещото време го оставям на други. Ако има такава възможност - за възобновяване на спорта, един час по-рано да е, един час по-рано ще взема това решение. Спортът, театрите, кината - всичко липсва на хората", откровен бе той.

"Светът е социален. Свикнали сме да сме заедно и сега много тежи. Но огледайте се в съседните ни държави, сравнение с тях ние все едно не сме под карантина", каза премиерът и допълни: "Генерал Мутафчийски разказа какво се случи в Европа на футболни мачове, проблем, който дойде и до България, за съжаление. Но работата на Мутафчийски е да държи България с ниски нива на заболели и починали".

По принцип политиците най-обичат бъдещето време, отбеляза Борисов. "Слушам - в Италия ще разпуснат мерки за заводи, но от 4 май. Имаше конферентна връзка между министрите на спорта от Европейския съюз. Ние сме подготвили план за възстановяване в момента, в който карантината падне. Всички състезатели и треньори ще бъдат тествани, няма да има достъп за външни хора, ще бъдат изградени КПП-та, пропускателният режим ще е по-сериозен, ще има график за ползване на залите, дезинфекциране, начин на хранене - и всичко под контрола на министерството на спорта. Мислим по този въпрос, както и в други държави", каза още премиерът.

"Не, че го оправдавам генерал Мутафчийски. Той не се нуждае от оправдание, защото се раздава. Но с час по-рано, ако може да се подсигури подновяване на спорта, което е добре за здравето на спортистите и всички хора, ще го направим. Радостна вест има, че големите заводи като на "Фолксфаген" от днес започват да отварят. Но докато няма ваксина, никой не може да бъде сигурен какво ще се случи. Нека да устискаме и да се запазим живи и здрави. Светът работи за ваксини. Нашите заводи работят - за ваксината БЦЖ и т.н. Но нека само се запазим живи и здрави. До този момент ние нямаме починал без тежки съпътстващи заболявания, за разлика от много други страни" коментира минитър-председателят.

"Днес излезе статистика, че България и Албания са с най-ниска смъртност. Само че в Албания не може да излезеш до магазина, без да се обадиш. Българинът се оказа и дисциплиниран, и грамотен за опазването на собственото си здраве и здравето на другите", продължи Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Той обяви, че към момента няма абсолютно никакво време да поспортува сам, дори и за малко, независимо че много обича и му липсва и това. Но описа и дневния си режим. "Сутрин в 7 часа съм в Министерски съвет, идва щабът. Ето и днес след това продължихме - с министри, с Фандъкова. В Корея са провели матура. На един стадион, слагат дезинфекцирани чинове и са я провели. Всяка идея, която може да ни е полезна, я анализираме. Вечер до 12-1 след полунощ сме така. И аз чакам всичко да мине, за да може после да спортуваме", заяви Борисов.

На въпрос дали няма шанс да се подновят поне тренировките в индивидуален спорт като тениса, и то на открито, премиерът отвърна: "Погледнато реално, въпросът има логика. Тенисистите са от двете страни на мрежата. Но после отиват в съблекалнята, идват други хора в съблекалнята, става струпване. Ако е за един ден, да го разрешиш. Ама след петия ден вече ти се иска и да останеш да се видиш с приятел, да пиете по бира. И ето ти огнище. Но пак казвам - вижте мерките в другите държави.

На въпрос ще го бъде ли футболният "Левски", изпаднал във финансова криза още преди пандемията, Борисов отвърна: "Ще го бъде "Левски". Нека само да си подредят нещата. Аз и преди им предложих вариант. Помогнали сме на всички, ще помогнем и на "Левски". Клуб, който го заслужава."

"Мислим за сряда - за над 30-40 милиона за така наречените природни науки. Това е явно виждане в бъдещето, че ще се отиде в тази посока. В сряда да им дадем парите - да се занимават нашите учители и научни ръководители", заяви Борисов, обяснявайки какво точно работи в момента, докато е потърсен да вземе отношение по спортнивъпроси в условията на пандемия от коронавирус.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
6292 78

Свързани новини

Коментари 78

Добави коментар
XXX

2020.04.30 | 13:38

78
ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА СА КРАДЦИ И ЛИЦЕМЕРИ ДОРИ СЕГА НИ КАРАТ ДА СИ ПЛАЩАМЕ ТЕСТОВЕТЕ ЗА COVID 19

2020.04.27 | 21:12

62
Интересно. В началото си мислих,че лансират генералчето за да го направят президент. Сега обаче се вижда, че е просто един бушон който да го отнесе каквото и да се случи. Доста хитро бих казал
1515

2020.04.27 | 23:00

77
Тоя път е ял риба . Нема вече джипки и НСО че реве под магнолията сам като куче . И мачовете че забраниме.

2020.04.27 | 21:23

66
Хехеее , добро утро ! Тиквоча се е задтраховал от вдякъде .

2020.04.27 | 21:29

69
Ваксините си ги сложи у мазнио г.ъз, майка ти слабоумна !
6

2020.04.27 | 22:59

76
На фамилията да ги слага.

2020.04.27 | 21:54

75
Глупако , не че се обиждаш , защото е си толко прост , че не можеш да се обидиш . Как тези балерини , ще взимат по 10000 лв. заплата ? Каква е тази кражба . НЕ повече от 1000лв. Трябва да взимат . А , този гологлав тъпунгер в кауша заедно с теб.
Прозд

2020.04.27 | 21:42

74
Стига си плашил хората бе калъф от нас по диви няма такова животно нема както не е имало чума по нашите краища нито в византийските нито в османските източници се споменава. ...... Значи кучето може пенсионера и други те не ......
Ссср

2020.04.27 | 21:15

64
На револиця братя сиде даси върнеме държават да махаме тоз боко да си стане народна република пак и сичко да е държавната собственост сичко за народа

2020.04.27 | 21:36

73
Ще го докарам на майка ти гербава недоклатена !

2020.04.27 | 21:32

70
кой ще докараш бе дае.. твойта мама.Кажи кой.Бойко си върши работата перфектно.Бойко е цар за управление.

2020.04.27 | 21:04

59
Проста ТИКВА при седем милиона население хиляда заразени цялата страна БЛОКИРАНА.

2020.04.27 | 21:35

72
Бойко ли донесе от тях вироса,мамати миризлива червена и голфажията.

2020.04.27 | 21:34

71
Не знам колко ти липсва футбола и спорта но със сигурност мозък ти липсва доста !
Бг

2020.04.27 | 21:27

68
Защо не е избърсана от короновируса картината на Премиера...
извън темата

2020.04.27 | 21:24

67
ей кошлуков , спри тая соц пумия, бе комсомолец скапан!!!! за това ли плащаме 70 млн годишно!??!?!?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини