Мария Габриел: По-голямото участие на момичетата и жените в цифровата икономика може да стимулира икономическия растеж

  • 23 април 2020 15:58

  • 460
  • 2
Мария Габриел: По-голямото участие на момичетата и жените в цифровата икономика може да стимулира икономическия растеж
© Фейсбук

По-голямото участие на момичетата и жените в цифровата икономика може да стимулира икономическия растеж и социалния прогрес", е заявила българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, цитирана в съобщение на Отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България.

На 23 април се отбелязва Международният ден на момичетата в информационните и комуникационни технологии /ИКТ/. Темата е сред приоритетите на еврокомисар Габриел, която инициира множество инициативи за насърчаване на по-голямото участие на момичетата и жените в технологичния сектор.
Европа се нуждае от идеите, таланта и потенциала на жените, Европа се нуждае от повече специалисти в сектора на информационните и комуникационни технологии, е посочила Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова и е отбелязала, че днешните момичета могат да бъдат утрешните дигитални експерти и лидери.

Според данни, цитирани от еврокомисаря, към момента жените в Европа заемат само 17 на сто от работните места, свързани с ИКТ. Само един от шест ИКТ специалисти е жена, а само един от трима специалисти, завършили образование, свързано с науката (STEM), e жена.

Под патронажа на Мария Габриел започва първият Европейски хакатон "ЕС срещу вируса"

Българският еврокомисар е подчертала, че България е на първо място в Европа по относителен брой на жени в областта на ИКТ. По данни на Евростат, около 1/3 от заетите в сферата в България са жени, което е двойно повече от средното в Европейския съюз.

ИКТ специалностите предоставят отлични възможности за развитие и ключови умения, които са необходими както в настоящето, така и за бъдещето, е посочила Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Тя насърчава момичетата да бъдат смели, да станат част от цифровото бъдеще и изберат кариера в информационните и комуникационни технологии. Всички заедно можем да превърнем Международния ден на момичетата в ИКТ във всекидневен пример за таланта, потенциала и лидерството", е заявила още комисар Габриел.

Последвайте канала на

Novini.bg
460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Така няма да стане

2020.04.23 | 16:41

2
Е то знанието не като уста 6 номер и цоцане на богатите мъже с духане и шляпане, там се иска и гънки по тъпите тикви върху раменете, учене, лишения и най вече потискане на нагона..
гост

2020.04.23 | 16:34

1
таковай се цифрово

Добави коментар

Водещи новини