Институтът за пътна безопасност предлага нови мерки, в писмо до Борисов

  • 20 април 2020 11:52

  • 21302
  • 13
Институтът за пътна безопасност предлага нови мерки, в писмо до Борисов
© Novini.bg

С писмо до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г от Института за пътна безопасност предлагат преглед на списъците с участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия на територията на страната и незабавно отстраняване на дефицитите, свързани с пътната безопасност, на местата, в които се очаква рязко нарастване на интензивността на движение.

Това става ясно от копие на писмото, изпратено до медиите.

От института предлагат привеждане в съответствие с нормативните изисквания на хоризонталната и вертикалната маркировка, възстановяването на еластични огради, предпазни парапети и др. по пътищата, където се очаква най-голямо натоварване.

От организацията са направили изследванe на пътнотранспортния травматизъм, отчитайки въведеното на 13 март извънредно положение.

Oт него става видно, че през първите 3 месеца има намаление от 25 на сто на жертвите и ранените по пътищата, в сравнение със същия период на 2019 г., като само за март това намаление на жертвите е близо 40 процента.

Ето и текстът на писмото:

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

През месец април Институтът за пътна безопасност проведе изследванe на пътнотранспортния травматизъм, отчитайки въведеното на 13 март 2020 г. извънредно положение. Oт него става видно, че през първите 3 месеца на 2020 г. имаме значително намаление от 25% на жертвите и ранените по пътищата, в сравнение със същия период на 2019 г., като само за март това намаление на жертвите е близо 40%.

 Пандемията COVID-19 и въведеното извънредно положение в Република България намалиха значително трафика на превозни средства, което даде и своите положителни измерения. За първи път страната ни има възможност да се доближи до зададените цели в “Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България 2010 г.-2020 г.” цели, а именно 50% намаление на загиналите и ранени в следствие на ПТП.

Бедствието, каквото е и разпространението на COVID-19, е рядко очаквано и последиците са трудно предвидими, но рано или късно същото ще премине. Важното според нас предстои и то е свързано с отмяната на извънредното положение и възобновяването на автомобилния трафик. Рязкото нарастване на интензивността в пътното движение, без да са взети преди това необходимите превантивни мерки, може да доведе до рязко влошаване на пътнотранспортната обстановка и увеличаване на пътнотранспортните произшествия със загинали и ранени. Необходимо е да бъдат набелязани пакет от адекватни мерки, които да бъдат приложени незабавно.

В тази връзка от Института за пътна безопасност предлагаме :

  • Преглед на списъците с участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия на територията на страната и незабавно отстраняване на дефицитите, свързани с пътната безопасност, на местата, в които се очаква рязко нарастване на интензивността на движение.
     
  • Привеждане в съответствие с нормативните изисквания на хоризонталната и вертикалната маркировка, и възстановяването им в случаи на липси.
     
  • Възстановяване на разрушеното асфалтово покритие и възстановяване на системите за активна защита, като еластични огради, предпазни парапети и др. по пътищата, където се очаква най-голямо натоварване;
  • движението на тежкотоварните МПС да бъде ограничено в най-натоварените часове;
     
  • Във времето на възстановяване на пътното движение, ограничаване на пътно-строителните ремонти или временното им замразяване като бъдат обезпечени с необходимата сигнализация.
     
  • Осъществяване на проверка на участъците от пътищата с временна организация на движението за състоянието на временната сигнализация и проверка дали създадената на пътя организация на движението отговаря на одобрените планове за временна организация на движението.
     
  • След отпадане на ограниченията, организиране на засилен контрол  върху поведението на участниците в пътното движение от страна на контролните органи на МВР и МТИТС.

Последвайте канала на

Novini.bg
21302 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Тоно

2020.04.20 | 22:07

13
Бре тия могат и да пишат.Да не повярва човек че ги храним на презно.
Филчо

2020.04.20 | 20:26

12
Добро е момчето, наше момче, сгрешил, ще се поправи, няма да му убива ме бъдещето. Съседите ще кажат колко е скромно, трудолюбив детето, класната от немската гимназия ще каже, че без малко да завърши със златен медал, държавата разчита на такива образовани деца за в бъдеще, грешка е направило, младое, има да се учи още, сгрешило е има и Прошка!
Бивш....

2020.04.20 | 16:55

10
Вижте, пътната настилка, на места е просто "страшно" да се кара. Пример: път ll-13, между Кнежа и Искър. Ями, с р/ри 1/1 метър, и толкова дълбоки,а не дупки. Как няма да има предпоставки...... А Винетките си плащаме.....

2020.04.20 | 19:28

11
Извинете, но събитието е станало на нов участък, пуснат преди година, абсолютно равен и с 5 коли по целия булевард. Абсолютно безлюдно и то такава жестока катастрофа, при положение, че едното МПС е спряло. Кой е виновен? Дупките ли? Стига оправдания за малките разгащени лайнарчета,дето майка му с европейски пари му е подарила джип. Хайде, върнете се и говорете по темата, а не да дъвчете като дъвка банални приказки. Къде са му другарчетата, които са избягали от произшествието и защо, докато Милен Цветков е бил още в съзнание, това малко леке не се е опитало да му даде първа помощ?Една вода да му беше подал. Липса на възпитание, морал и отговорност, но вече е мноооого късно.
Баба

2020.04.20 | 16:49

9
Жалко за милен но знаят ли органите че през вечер в малките часове келеши си правят гонки не обезпоконявани само дето ни събуждат
Сиси

2020.04.20 | 13:02

6
А, защо не предлагате за по-жестоки наказания на комплексарите, келешите и мамините синчета, които са Богопомазани и тях Нищо не ги лови??? Щото мама и тати ще свърши каквото трябва за да Оневини славното дрогирано синче,а ???? ЗАЩО ??? Бясна съм??!! ДОКОГА???

2020.04.20 | 13:39

8
ЗАЩОТО ТОЧНО ТЕХНИТЕ КОПЕЛЕТА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ НАРУШИТЕЛИ. ИНСТИТУТ НА ХРАНИЛКА ЗАПЛАТИ БЕЗ РАБОТА
рф

2020.04.20 | 13:26

7
Той е пожарникар, не разбира от тези работи..!
Смях

2020.04.20 | 13:02

5
А пръцнали ли са докато пишат?
Остави човеко

2020.04.20 | 13:01

4
той сега яде фурми.
германски полицай

2020.04.20 | 12:15

1
Знаете ли бях с един милиционерот БГ в Германия беше дошъл на гости да си купи кола. На Мюнхен го спрели че бил спрял да пикае на магистралата през нощта в 3. Такъв му го нахлузиха защото даже се опитвал да си вади картата. Ахахаха абе в БГ са само тъпи милиционери без образование за това и се трепете по пътищата. Беха му били шута за БГ с глоба и 1 месец забрана да кара в Германия.

2020.04.20 | 12:29

3
ами тука всеки си върши простотиите по пътищата, затова толкова хора гинат в катастрофи, щото много магарета има зад волана, и аз съм едно от тях, въпреки че напоследък съм се кротнал, ама като гледам другите, магарешката простотия напира от вътре, трудно я овладявам

2020.04.20 | 12:25

2
Това все едно до умрял да пратиш писмо.

Добави коментар

Водещи новини