Парламентът прие допълнението на Закона за енергетиката за по-евтиния газ

  • 14 април 2020 17:51

  • 694
  • 4
© Булфото (архив)

Общественият доставчик на природен газ /"Булгаргаз"/ възстановява суми по договори за доставката му, сключени с крайни снабдители и на лица, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлоенергия от 1 януари до 31 март 2020 г., както и на такива, чийто лиценз е издаден между 5 август 2019 г. и 31 декември 2019 г. Това е залегнало в допълнение на Закона за енергетика, което парламентът прие на второ четене.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

То се налага заради подписаното между руската компания "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" ЕАД допълнение от 2 март 2020 г. към договора от 15 ноември 2012 г. за доставка на природен газ. Допълнението доведе до намаляване на цената на природния газ с над 40 процента от 5 август 2019 г. Поради това "Булгаргаз" трябва да възстанови надвзетите суми на клиентите си.

Промените предвиждат възможност КЕВР да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

Парламентът се събира на извънредно заседание

Комисията, в съответствие с промяната на цената, по която общественият доставчик продава природен газ, изменя цените, по които крайните снабдители продават на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи.

В срок от 20 дни от приемането на решенията общественият доставчик изчислява сумите за възстановяване, заплатени за доставените количества, по цените, установени от КЕВР до влизането в сила на промените, и сключва споразумение с лицата, за да бъдат парите възстановени. Средствата се връщат в 14-дневен срок от сключването му.

Изчислената разлика се приспада от крайните снабдители от дължимите от крайните клиенти суми за месеца, в който е изчислена разликата.

Пиян англичанин блъсна кола в насрещното

За крайните клиенти, при които разпределението на топлинна енергия се извършва за отчетен период от една година, се изготвя обща изравнителна сметка за сградата и индивидуални за отделните потребители, като в нея се отбелязват ценовите периоди.

Когато през някой от тези периоди краен снабдител не е купувал от "Булгаргаз", цените, на които е продавал на клиента за това време, не се изменят, предвижда друг текст от закона.

До края на май "Булгаргаз" ще върне всички надвзети пари за природния газ

Промените в цените ще се прилагат за сделки с природен газ, сключени от участници на пазара по свободно договорени цени и/или на организиран борсов пазар.

Предвижда се цените, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ, да се утвърждават ежемесечно от КЕВР и да се прилагат от първо число на месеца, за който са утвърдени.

До края на май "Булгаргаз" ще върне всички надвзети пари за природния газ, а до 31 октомври 2020 г. КЕВР трябва да представи на Народното събрание за сведение подробна информация за възстановените суми.

 

   

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
694 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ученика

2020.04.14 | 20:42

4
Тия щи не спазват социална дистанция? Айде обвинения...

2020.04.14 | 19:48

3
Газта намалихте а тока нали бяха вързани какво стана?
ИСТИНАТА

2020.04.14 | 19:05

2
Не само, че трябва да го ИМА този КОНТРОЛ, но той трябва да бъде и 2 ПЪТИ в СЕДМИЦАТА!!! НАРОДЕ????
....

2020.04.14 | 18:35

1
Айде.нема.нужда

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини