Радев: Подкрепям мерките, никога не съм казвал, че трябва да паднат. Не се ли всява паника като се говори за трупове по улиците?

Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Аз в това цупене и коментари няма да участвам. Не мисля, че с премиера сме минали границата. Все пак всяка една власт трябва да има коректив особено в това положение, когато няма работещ парламент, няма парламентарен контрол. Мисля, че двамата показахме единни действия. Проведохме срещи и има взаимодействие по редица важни въпроси.

Това каза в интервю за БТВ президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който коментира отношенията си с премиера Бойко Борисов. "Не мисля, че има проблем с премиер. Според мен трябва да търсим проблем, там където има разминаване в мненията. Аз не искам тази криза да се управлява с паника и не разбирам как забивам нож в гърба на премиера. Говореното за трупове по улица не е ли паника? Никога не съм казвал, че ограниченията трябва да паднат, както твърди Бойко Борисов. Предложил съм мерки, които според мен ще помогнат в този тежък момент. Когато се цитира СЗО, трябва да се казва всичко. Да, от СЗО казаха, че излоционните мерки са добри, но също така казаха, че трябва да има безплатно масово тестване на всички граждани. Според мен ние изпуснахме този момент. Не искам да влизам в работата на експертите, но наистина изпуснахме момента. Ние не бяхме подготвени и нямахме тестове. С тестването щяхме да проследим болестта и да сме наясно кой е изградил антитела. Кабинетът безспорно взе точни и навременни мерки за социална изолация. Това е похвално. Другите положителни стъпки са, че кабинетът разгърна много активна информационна кампания за коронавируса и успя да пренастрои производството на редица български заводи. Но липсата на тестване е грешка. Нима е нормално да се казва - няма да тестваме, защото е скъпо. Винаги съм казвал, че е много по-важно да се дават средства за хората и за здравеопазване. Аз нямам нужда от личен говорител и не разбрах защо Борисов обяви за смъртта на баща ми. Благодаря му. Аз говорих с него и му казах, че ще наложа вето. Така постъпих и с председателите на всички парламентарни партии. Всички бяха уведомени. Преди този случай се чувахме по-често, но след него почти не се чуваме", разкри Радев.

Томислав Дончев: Не разбирам какво ни предлага Румен Радев, не съм чул нищо реално от него

"Разчитам много на българския парламент и той трябва да спре да изпълнява командите на Борисов. Вече чухме гласове за въвеждането на военно положение. Аз подписах удължаването на извънредното положение и пак ще кажа, че мерките за социална изолация са добри. Но съм казал и други неща, които не виждам се случват. Да, моята заплата ми дава възможност да си позволя неща, които много българи не могат да си позволят. Дарил съм заплатата си за март. В парламента тази свещенна тема за дарителството се опорочи и принизи, като това отново стана по команда. За мен дарението е личен акт и споровете в парламента принизиха този акт. Съпругата ми има фондация и оттам са десете хиляди лева, които е дарила", обяви президентът.

Румен Радев: И след 13 май ще има вирус. Няма нищо по-страшно от активната глупост

"Интересът на работодателите към схемата 60/40 ще покаже дали тя ще е успешна. За мен трябва да има безвъзмездни отпускания на средства за социално слабите хора. Вече казах, че гладът може да отнесе всякакви бариери и норми. Това ли трябва да се случи? Тези безвъзмездни средства могат да се вземат от бюджетния резерв и лимита на държавата. Как го направиха другите държави? Ние отново закъсняхме с тези мерки. Хората трябва да усетят, че има държава. В момента психическото състояние на гражданите е сериозно подтиснато. Вече има обаждания към мен от родители на деца с увреждания, които не издържат да ги държат вкъщи. Колко ще издържи едно семейство с малки деца вкъщи? Аз не искам да се повтаря ситуацията от Великобритания, но трябва да се помисли да се допуснат разходките в паркове и на Витоша при задължително спазване на дистанцията. Не трябва да има отпускане. Никога не съм казвал, че мерките трябва да отпаднат. Премиерът е много обигран и опитен политик, но не искам мерките да се спазват и той да се обявява за спасител на базата на всяване на страх с трупове и морги. Пак ще повторя, че карантината трябва да се спазва, но мерките трябва да се управляват. Трябва да си поставим ясна национална цел, защото излизането от тези мерки може да предизвика много по-голям хаос, отколкото обявяването на извънредното положение. Трябва да има управляемост и ясни анализи на кризата. Мерките трябва да останат, докато определим ясни критерии за излизане от ситуацията. Въпросът е, че трябва да се вземат решения, за да не се забавяме с излизането от кризата. Това ще доведе до намаляване на конкурентноспособността ни, ще доведе до бедност и безработица. Всичко това ще доведе до най-лошото - масово напускане на държавата и демографски срив. Не трябва да оставяме гладен човек. Ясно е, че безработицата носи със себе си престъпност, насилие, безпътица. Не трябва да допсукаме това", каза още Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Дончев отговори на президента с Гьоте: Когато двама се карат, виновен е по-умният

"В момента смъртта се лее от всеки екран. Хората седят, гледат и претръпват. Нека си поговрим за смъртността в България. Всяка година в България по време на грипната епидемия почиват по около 300 души. Всеки месец се диагностицират хиляди с ракови заболявания. Средно около 300 човека на ден умират като цяло в България. Защо утре не дадем брифинг и не обясним - от тези 300 човека 60 са починали от онкологични заболявания, 50 от глад, 70 от липса на медикаменти и достъп до здравеопазване. Като президент не искам, а и не трябва да деля хората на починали от коронавирус, а другите да ги забравим. Тази статистика е мрачна и черна, но защо чак сега се сетихме за старите хора? Ще мине тази криза и ние отново ще ги забравим. Трябва да мислим за увеличване на средната възраст сред хората", обяви президентът.

"Не съм свикал КСНС, защото първите изказвания на Националния щаб бяха, че коронавируса не застрашава България. Малко по-късно бе обявено извънредното положение без никой да ме уведоми. Аз разбрах от медиите, че в парламента ще се гласува извънредното положение. За какво да свиквам КСНС? Трябва да има баланс между здравните и социалните мерки. Здравните мерки бяха взети точно и навреме. Закъсняхме със социалните мерки. Винаги съм казвал, че Българската армия трябва да стои до своя народ. Тя може да изпълнява логистични и всякакви други функции, но категорично не трябва да се използва за репресии, защото в закона се прокарваха и такива мнения", добави Радев.

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

"Нито един документ не е скрит от прокуратурата. Никога не съм извършвал държавна измяна. Когато съм получавал сигнал, винаги съм го пращал на прокуратурата. Аз стоя твърдо зад справянето с битовата престъпност, но този проблем ще се реши, когато се справим с бедността и безработицата", коментира президентът конфликтите си с прокуратурата.

"Телевизионното уволнение на директорите на Българската банка за развитие бе прах в очите, защото милионите за кредит вече бяха отпуснати и няма да се върнат. За мен тази банка отдавана подкрепя само едрият бизнес, а е създадена, за да помага на малкия и среден бизнес. Липсата на доверие между хората и властта е най-опасно, а с този кредит доверието е изгубено", заяви Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по повод последния скандал с ББР.

"Познавам се с генерал Мутафчийски много преди да оглави щаба. Той е изключителен специалист, но направи някои грешки. Аз не разбрах защо не се използва плана за действие при подобни пандемии, който е приет още през 2006 година. Може би и затова имаше такъв хаос в началото на кризата. В този план ясно е разписано как да се действа и не само чисто здравно, но и икономически. За мен генерал Мутафчийски направи опит да "полегне" пред премиера и това е причината този план да не влезе в действие. Да, тестван съм за коронавирус. Веднъж. Тестът ми е отрицателен", разкри още Радев.

Премиерът отговори на Радев

"Никога не съм отказвал да подам ръка на Борисов, стига да няма нещо скрито или някакви други мотиви. Трябва да имаме ясна национална цел. Тази цел е да се върнем към някакъв сравнително нормален начин на живот възможно най-скоро. Трябва да имаме модел за ясно икономическо и социално Възраждане. В момента нацията е обединена и трябва да изпозлваме това обединение. Уважавам мнението на Светия синод. Нека всеки сам да прецени дали да прекара празниците вкъщи или пред храма, спазвайки всички мерки. Да, чувствам се обединител на нцията", завърши президентът.

Коментари

 1. 2020.05.02 | 22:36
  НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА БОЙКО БОРИСОВ КОЙТО ИЗГОНИ МИЛЕН ЦВЕТКОВ ОТ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ Е ЧЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ СМЪРТ НА ГЕРБ И ОП СВОБОДА НА НАРОДА
 2. 2020.04.09 | 18:31
  Президента отново е прав..Тиквата е мръсен КОМУНИСТ и като потомствен БОЛШЕВИК мрази всяко мнение защитаващо нацията ни..ЗАЩО НЕ СЕ ТЕСТВАХА ХОРАТА МАСОВО..ЗАЩО БЕ ТИКВО..Нали ужким мислиш за здравето на народа ? Ама като трябва да се дадат пари КОИТО СА НА НАРОДА за неговото здраве даде назад че било скъпо..да не ги даваш от твоя джоб тея пари бе майка ти да е..ба и БОКЛУКА да е..ба
  1. 2020.04.15 | 23:13
   Половината народ е лош материал
  2. 2020.04.09 | 19:13
   гръмни се
 3. 2020.04.09 | 19:24
  Господин Президент, всичките им Пи-ари са наpкомани или имат поне един такъв в семейството, стоим плътно зад вас
  1. 2020.04.11 | 12:46
   стоим плътно зад вас. вие само се понаведете малко
 4. 2020.04.10 | 22:51
  Какъв селянудр!
 5. 2020.04.09 | 21:22
  Генерал Радев ,когато говори им кантът ушите един месец!!!
  1. 2020.04.10 | 14:57
   ДРУГАРЮ, на теб ти кънти кухата кратуна, а не че РУНДЬО е подредил нещо стойносно в изказа си !!! Пък и какво ли може изрече тоя ПЕЛТЕК, освен да подчертае логопедичните си проблеми ! Тоя простак сигурно е раждан в барокамера - с 0,00% кислород, за това под фуражката му НЯМА НИКОЙ !!!
  2. 2020.04.10 | 08:52
   Дали има и 100 летателни часа за целия си стаж като летец? Срещу кого е воювал, та са го повишавали, стещу вятърните мелници ли? Или повишенията са му за изслужено стоене като военен и заради разните му никому ненужни тапии. Генерал от ВВС в мирно време, ха, ха, ха
  3. 2020.04.09 | 23:46
   и какво каза като говори?
  4. 2020.04.09 | 21:45
   КанЪт ти бримбарите в главата.
  5. 2020.04.09 | 21:28
   МУТАФЧИИЙСКИ И БОРИСОВ СА ГЕНЕРАЛИ , ЗАЩОТО ИМАТ ПРИНОС КЪМ ОБЩЕСТВОТО ...БОЙКО ХВАЩАШЕ БАНДИТИ КАТО ГЛ . СЕКРЕТАР , А МУТАФЧИЙСКИ ИМА МИСИИ ЗАД ГРАНИЦА ...ШИР БЕТА ГО Е СТАААХХХ...! А Е ИМАЛ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА МИСИИ ..!
 6. 2020.04.10 | 12:27
  Българи изпадна в тежка рецесия обяви Световната банка Боко и Горанов още не знаят хахахахах
 7. 2020.04.09 | 20:48
  НАВСЯКЪДЕ НАПИСАЛ “ ТРОЛ “....ЕМИ ЕЙ ТОВА СТЕ БСП ...ПОГЛЕДНИ СЕ ПОД ВСЕКИ КОМЕНТАР ЗА РАДЕВ СИ НАПИСАЛ “ ТРОЛ “....ЕМИ ТРОЛА СИ ТИ ...НЕ ГО ЛИ РАЗБРА !
  1. 2020.04.10 | 09:24
   Толкова може,толкова му е капацитета, не му се сърди, моля!
  2. 2020.04.09 | 21:08
   сулю...троле червен ..яростен ааа..!? нещо друго що не пишеш ...трола си твиж как си ги написал ...що не уборваш с факти , а само ...пишеш “ трол “....ни си добре ...сколко завърши с 3.00 ..!
  3. 2020.04.09 | 21:03
   ГАДЕН ТИКВЕН ТРОЛ.
 8. 2020.04.09 | 21:12
  Ама то в такава ситуация, трябват хора на действието А не мрънкалници, дето и жена им не ги уважава.
  1. 2020.04.10 | 09:22
   И къде да се изяви, къде да се самопокани - в БТВиииии, познайте защо!
 9. 2020.04.09 | 22:38
  В новата история на България имахме двама достойни президента Петър Стоянов и Георги Първанов. Имахме и недоразумения начело на президентската институция, но такова отвратително недоразумение е Божие наказание за целия български народ.Моля Нинова да прости моето откровение
  1. 2020.04.10 | 09:07
   Нееее, Нинова трябва да ти се извини, че ти набута това недоразумение.
 10. 2020.04.09 | 23:03
  Тоя фатмак получава да лежи и пърди 11 000 лева. Да дари половината. А Деса къде се скри, сега няма пътувания,а ХА ХА. НАД-ПЕТЕ СЕ И ОБЪРНЕТЕ ДУ-ЕТА НА ИЗТОК, ДРУГАРЯ ПУ[-КИН ИДЕ И ЧАКАЙТЕ. РАДЕВ ДИРИЖИРА ПРОТЕСТИТЕ. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ИСКА ДА РАЗДЕЛЯ НАЦИЯТА И С НИНОВА ДА ВЛАДЕЯТ. АМА МАЙ НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ. БОРИСОВ , НЕПОБЕДИМ .
  1. 2020.04.10 | 08:58
   Деса ходи по селата и раздава мартеници, купени с парите на "Жива вода". Оттам е и дарението от 1000 лв., не от нейния джоб. Осигурявала се била чрез фондациятя, ама не е наясно, че осигуровки се плащат върху труд - по трудов или граждански договор или ЕТ, или свободна професия. Във Фондация се работи БЕЗВЪЗМЕЗДНО
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.