Борисов обяви три варианта за извънредното положение и заяви: Не мога с милиция и бой да затворя църквите!

  • 09 април 2020 13:41

  • 61109
  • 139
© МС

Факт е, че църквите и манастирите не сме ги затваряли. По време на празниците всички карантинни мерки ще бъдат спазвани. Поповете лично ще призовават за спазването им. Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на брифинг в Министерски съвет след среща с патриарх Неофит и представители на Светия синод, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Правителството, синодът и народът в случая трябва да сме много дисциплинирани – хем да си почетем вярата, хем както казват старите хора – "Господ помага, но в кошара не вкарва", затова с нашите мерки и усилия да го направим, заяви той. Ще направим всичко, за да въведем този ред задължително маски, задължително дезинфектанти, задължителна дистанция, увери Борисов.

Попитан дали може да се затворят храмовете, а свещениците вътре да отслужат богослуженията, но без присъствието на вярващите той каза."Не мога да издам такава заповед - с милиция и палки, и бой, да изгоня хората от църквите и да затворя вратите". Премиерът заяви, че е помолил днес владиците да направят отстъпки, каквито те не са правили досега. "Убеден съм, че заедно можем да си запазим духа, но и да не изпуснем епидемията", заяви Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той съобщи, че всички литургии ще се излъчват онлайн по БНТ и призова в храмовете да отидат само тези, които имат животоспасяваща нужда да са там.

Започна срещата на премиера с патриарх Неофит

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г призова само "крайно нуждаещите се" да отидат на църква за Цветница и Великден. Има хора, които просто не могат да не отидат. Във всички църкви ги има. На тези хора е все едно да им отрежем командното дишане, посочи Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Отците не могат да кажат – не идвайте в църквите, защото трябва да си хвърли расото, цялата му душа е там. Но от правителството призоваваме хората да не ходят, освен крайно нуждаещите се, заяви премиерът.

На живо: Църквата ще направи сериозен компромис заради коронавируса

Очакваме пика до 10-15 дни. Ако изпуснем ситуацията, сега щя я изпуснем. Това е важен тест за нашата дисциплина, за да има възможност след това, ако може, да отворим парковете по големите градове, за да могат хората да си поемат въздух. Сега е моментът като нация да покажем, че сме дисциплинирани, подчерта Борисов.

С Каракачанов сме разработили три варианта - А, Б и В. Ако нещата са добри – А, ако не са добри – вариант Б и ако нещата са много лоши и сме изпуснали ситуацията - В. Последно се разбрахме на 30 април да се срещнем и да решим кой от трите варианта ще се приложи. Последните проучвания обаче показват, че ние дори не сме влезли в епидемията, не сме почнали епидемията. Дай Боже, така да остане, Бог да прости починалите, но с тези мерки пазим и най-уязвимите. Знам, че накрая ние ще излезем виновни, но това е животът. Както казва владиката, няма някой неосъден от хората. Господ накрая ще ни отсъди, заяви министър-председателят.

В отговор на въпрос дали самият той ще отиде на църква на Великден, Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г посочи, че досега винаги е ходил, но този път няма да отиде, за да даде личен пример. Борисов опвести и мнението си за най-големия християнски празник: "Моето мнение за Великден е, че е най-великият ден. Харесвам го затова, защото тогава е възкръснал. Всички Негови неверници, дето викаха - как те разпънаха, какво те правиха, а после и Тома Неверни, и всички..."

Религията е изключително мъдра – за всяко нещо има рецепта. И от Гьоте има какво да се поучиш, и от Библията има, но без Господа нищо не можеш да направиш. Как да затворя църквата на Този, без когото нищо не можеш да направиш?! Трябва да се спазват мерките. Да си сложиш маска не е чак толкова трудно, изисква само желание, каза премиерът.

Още една жертва на коронавируса у нас. 30 са новите заразени

И щабът, и Гранична полиция са подложени на огромен натиск. Ако някой си мисли, че е приятно да издаваш разпоредби, заповеди или да умоляваш хората да стоят вкъщи затворени при слънчицето навън…Това е като хирурга, който дава указания за едно тежко лечение. Това е коронавирусът, толкова! Ако сметнете на Мутафчийски говоренето на живо, това са сигурно 20-30 денонощия – а го атакуваха го затова, че свали маската и целуна иконата, отбеляза Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Трябват ни 1-1,5 млн. бързи тестове, а в момента никъде по света не може да бъде намерено такова количество. Като циганета се молим на големи държави, за да намерим, заяви той.

До 2001 година сме имали един от най-добрите институти в света за бързи тестове - третият най-добър институт в света след тези в САЩ и Германия. Защо и как е разбит, оставям на журналистите да ровят. Ще се опитаме в следващите месеци да го възстановим, за да си ги произвеждаме ние, съобщи още министър-председателят.

Приключи срещата на Борисов с патриарх Неофит

 

   

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
61109 139

Свързани новини

Коментари 139

Добави коментар

2020.04.11 | 02:22

139
тези тук дето пишете неща от рода на : ,, безотговорно отношение е да не се спазват разпоредбите и забраната '' вие сте ТРОЛОВЕ , платени драскачи . Какво да ви спазвам на забраната бе деб,или нещастни ? не виждате ли ,че всичко е жалка лъжа ?
kik

2020.04.09 | 17:44

110
Разни пенсионери тука дето се на.сират от страх да не у.мрат само. Взимате си пенсиййките и не ви д.реме че има хора с по две деца дето живеят под наем. И как да си плащат сметките? Болниците- празни. Дори Щатите и Англия въведоха карантина чак когато се препълниха болниците. Сега чакат да премине пика и ще свалят карантината. А в бул.гари.стан като свалят карантината такъв бум на болни ще има че пак ще трябва да има два месеца карантина. Избързаха много с мерките.

2020.04.10 | 21:26

138
мноо си прост , ходи на село да си пасеш козите .
Чопи

2020.04.09 | 23:15

134
Селски взимай си чааветата и бегай на село. Не е за теб големия град.
господи

2020.04.09 | 22:58

132
Върни се на село там наем няма - до гуша от хора оставили 3 ката къщи да се ръгат под наем , мазохисти.

2020.04.09 | 21:03

127
Ами вземай си децата и си върви на село, откъдето си се домъкнал тук! Няма да плащаш наем, ще си гледаш животните, и няма да ти пречат пенсионерите
Фастер

2020.04.09 | 19:24

121
Така е нямам нищо против старите и немощни хора,но самите те не са дисциплинирани и не спазват разпоредбите!Гледам ги в магазините,гледам ги пред банките,нито маски ,нито разстояние ,бутат се като овци,а всички други сме.балъци!Даже и планински пътища заграждат вече ,въпреки че не са нито градинки,нито парк,нито спортно съоръжение!Пълен произвол и анархия!Пазаруват от 8.30 до 10.30 и през това време работещия на смени не ,може да влезне.Няма ли работещи,няма държава ,няма пенсии ,няма НИЩО!Младите и работещите са приоритет на всяка нормална държава,възстрастните да си гледат старините и да спазват правилата!За възрастни и кучета има предимства,за деца и работещи НЕ!
В. Пут

2020.04.09 | 18:00

115
умри правилно тайба в простия трол

2020.04.09 | 17:58

114
Василева, това си е личен избор.Като искаш стой си в къщи. Майките с децата нито са ти виновни че не ходиш на работа нито за каквото и да е било.
ВАСИЛЕВА

2020.04.09 | 17:51

113
ПРОСТО СЪМ БЯСНА ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ В ЛЮЛИН КАКВО МАЙКИ С МАЛКИ ДЕЦА ПО МАЛКИТЕ ГРАДИНКИ РАМО ДО РАМО С БАБИТЕ А АЗ НЕ ХОДЯ НА РАБОТА Е ТОВА НА КАКВО ПРЕЛИЧА СРАМ ЗА НАС ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ
йокин

2020.04.10 | 19:58

137
Как тъй,ще затворят църквите,СЕГА ИМ Е''ЖЪТВАТА''.НЕ ЗНАЕГ,ЧЕ СМЕ,ПО-ВЯРВАЩИ,ОТ ВИЗАНТИЙЦИТЕ.
Гост., нерегистриран

2020.04.10 | 09:51

136
И бог е с бкп номенклатурата. Бизнесдама
Анонимен

2020.04.10 | 07:36

135
Новини, дай ако обичаш един екземплян от написаното ми/автентично на другаря пожарникар Бойко Методиев Борисов, да си свери часовника на църковните на попа настоятелства/ментета за власт и пари бкп граждани. Амин!
Л......м

2020.04.09 | 23:01

133
От 90 година до ден днешен сте си милиционечета....!!!
Гербери

2020.04.09 | 22:57

131
Да си приготвите въжета ще ви трябват но бб ще ви носи за ядене и ще ви плаща заемите и сметките палячовци
Л...М

2020.04.09 | 22:56

130
И от кога станахте в България...... милиция?????Браво !!!
.

2020.04.09 | 20:08

123
Затворихте предприятия и фирми.Оставихте хората на улицата и на борсата, А сега ще пуснем всички по църквите. Не е редно. Християнин съм,но нека няма двоен аршин.
realist

2020.04.09 | 22:08

129
Никое предприятие или фирма не са затворени заради карантината. Просто нямат поръчки от чужбина, това е проблем, или пък клиенти, за това затварят. Заради карантината са затворени само заведенията, но могат да продават за вкъщи. Всички, могат да кандидатстват по наредбата 60/40, за да запазят персонала си, като Държавата плаща 60% заплата. Уволнените, пък могат да кандидатстват в бюрата по труда и да не останат без доходи.
Деда ви

2020.04.09 | 21:56

128
Младоци,спокойно ние старите ще измрем,.и тогава няма кой да ви притеснява/стара мечта да ни няма че сриваме бюджета/.Само да ви кажа че времето тече много бързо и вие ще дойдете на нашето дередже.Недейте да сте толкова злобни.Ние не сме виновни че ви промиват мозъците .Мислете с тая на раменете и четете ,не чакайте някой да ви го здъвче.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини