Атлантическият клуб предлага обща стратегия на ЕС "Здравен Щит Европа"

В отговор на поискано мнение от мозъчен тръст към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, българският Атлантически клуб излезе с инициатива за формиране на нова обща стратегия на ЕС под наслов "Здравен Щит Европа", която да включва превантивни мерки и да намалява рисковете от повторение на пандемии като сегашната с други вируси или патогени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8964

Тази политика трябва да се развива с тенденция в бъдеще да придобие глобален обхват, подчертават редица български и европейски политици, учени и общественици в открито писмо отговор.

Британските медии: Хората приветстваха речта на кралицата от балконите си

Предложението е адресирано до Урсула фон дел Лайен, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и други високопоставени дейци на ЕС и НАТО. В него се казва, че така, както след Втората световна война, светът трябва да излезе от сегашната криза с научени уроци и предприети мерки, предаде БТА.

Сред подписалите писмото от българска страна са председателят на Атлантическия клуб Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и, бившият български президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, бившият служебен премиер Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то, директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов, председателят на Българското общество за неврохирургия проф. Николай Габровски, шефът на лабораторията по молекулярна генетика проф. Георги Милошев. Сред подписалите чуждестранни политици и общественици са бившият вицепрезидент на Европейската комисия и бивш външен министър на Италия Франко Фратини, президентът на Алианса на европейските свободни демократи, холандецът Ханс ван Баален, бившият заместник-председател на Европарламента, румънецът Мирча Паску, бившата френска министърка по европейските въпроси Ноел Леноар, бившият ирландски министър по европейските въпроси Дик Рош и редица други.

Сега е времето да се действа, подчертават авторите на писмото и посочват редица належащи конкретни мерки, които трябва да бъдат предприети в тясно сътрудничество с НАТО. Сред различните източници на епидемии, тук ние имаме предвид една от най-важните: вируси и патогени, предаващи се от животни на хора поради лоши хранителни, животновъдни, ловни и кланически практики, използвани по света. Зарази като ебола, свински грип, птичи грип, ХИВ/СПИН, САРС и COVID-19 - всички те са причинени от такива вируси и се зараждат в континенти извън Европа, главно в зони, характерни със замърсена вода и лоши санитарни условия, включително и по т.нар. "мокри пазари". Тези практики често са свързани с незаконен трафик на диви животни и фрапантни нарушения на биоразнообразието, подчертават авторите на писмото.

СЗО се обяви против бързото вдигане на ограниченията срещу COVID-19

"Здравен Щит Европа" (HeShEu) ще спомогне за подобряването на тези условия, където е възможно, като в същото време ще наложи политика за регулиране на движението и размяната на хора, стоки и бизнеси с рисковите зони, докато рискът от контактите с тях бъде намален. След като се извърши глобално картографиране на този санитарен проблем, ЕС трябва да идентифицира няколко санитарни зони и, в зависимост от рисковете, които те представляват, да предложи помощ и стимули според нуждите на съответните страни и капацитета на ЕС, като ноу-хау, образование, добри практики, помощ за развитие, ориентирана към решаването на този проблем, се казва в писмото. Това ще бъде от полза за целия свят и ще струва много по-малко от цената, която светът плаща днес в битката срещу COVID-19, без дори да споменаваме броя на спасените човешки животи.

Наред с тази помощ, насочена към така определените зони, HeShEu трябва да изгради и истински щит около ЕС. Трябва да регулираме - зона по зона - физическите размени и кинетичния трафик между ЕС и страните в съответната зона. Колкото по-голям е рискът да се появят огнища на епидемии, толкова по-прецизни регулации ще са необходими. Посочват се и редица временни регулационни мерки, които може да се прилагат:

- Пътуването хора (в двете посоки) да става с някакъв вид медицински визи, като се знае какви ваксини са нужни, за да се предотврати "вноса" на съответните зарази в други страни, или както преди време се изискваше ХИВ-тест като редуциращ риска фактор при международни пътувания;

- Ограничение на бизнес аутсорсинга и на откриването на нови фабрики и производствени линии в и от рискови зони;

- Ограничение на трансгранични размени на храна и на други чувствителни субстанции.

Тези мерки трябва да бъдат отменяни, когато съответните правителства гарантират подобряването на рисковите санитарни норми.

HeShEu трябва да изготви съответни протоколи за кинетична размяна на инвестиции, храни и рискови стоки, например:

- Да се засилят още повече регулациите в търговската политика на ЕС с оглед на здравните, санитарните и фитосанитарните изисквания при вноса от трети страни и да се предоговорят търговските споразумение на ЕС с отделни трети страни.

- Да се разшири техническата и друга помощ за развиващите се страни чрез политика за развитие, която да им помага да се подобри техния капацитет да посрещнат повишените здравни норми, санитарни и фитосанитарни изисквания на ЕС. Препоръчва се също така да се преразгледа практиката на чуждестранните инвестиции чрез критичен подход при придобиването на национални активи в страните членки на ЕС от чуждестранни агенти, когато може да бъде застрашена възможността им да гарантират достатъчна защита на човешкото здраве, флората и фауната.

Глобалните вериги за производство и доставки и преките чуждестранни инвестиции трябва да се реализират при взаимна изгода за всички страни и народи, се подчертава в писмото. Необходимо е да се преразгледа и политиката на ЕС за инвестиции в трети страни с оглед на рисковете за човешкото здраве, които тези инвестиции могат евентуално да крият. Индустриалната политика на страните членки трябва да гарантира достатъчно равнище на производство на жизненоважни лекарства, уреди и оборудване. Сегашната пандемия разкри големи дефицити и обезпокоителна зависимост от вноса. Тук силно се препоръчва синергия с НАТО, подчертават авторите. Спешно трябва да се разгледа възможността за създаване на буферни запаси от критични стоки и оборудване на ЕС за критични ситуации. Урокът от сегашната криза е никога да не допускаме капацитетът за снабдяване да застраши човешки животи и благосъстоянието на гражданите на ЕС и особено на хората от "първата линия", които рискуват здравето и живота си на предната линия при такива кризи, се казва в писмото.

Точно в 19 страни по света няма нито един регистриран случай на COVID-19

Необходими са и адекватни протоколи на ЕС за действия при всеобщи критични ситуации - както природни бедствия, така и предизвикани от човека. Авторите предлагат и идеята за споразумение, наречено "Медицински Шенген", което да гарантира уеднаквени карантинни регулации, координирани от Еврокомисията, при свободното движение на хора в ЕС. То трябва да включва необходимите ваксинации, както и общи политики, които да предпазват обществата от фалшивите новини и опасните практики на "анти-ваксерите".

Според авторите минималното, което може да бъде направено в тази насока, е от тях да се иска да заплащат цената на тяхното лечение, така както опасните шофьори плащат повишени застраховки. След като стратегията HeShEu бъде приложена на равнище ЕС, тя трябва да бъде предложена и на страните, които мислят по сходен начин. Освен това се предлага в прилагането на тази стратегия да бъде въвлечена и НАТО, като заплахите от епидемии бъдат поставени по-високо в приоритета на заплахите за сигурността, като при нужда да може да се задейства и член 5 на договора за НАТО, предвиждащ колективни действия при заплахи срещу отделни страни членки.

Припомня се, че именно европейците убедиха президента на САЩ Джордж Буш-младши да бъде задействан този член след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. ЕС и НАТО трябва да разработят синхронизирани протоколи за превенция и реакция при епидемии и други граждански извънредни ситуации, се предлага в писмото. В разработването на тази нова стратегия HeShEu под егидата на Еврокомисията следва да бъдат въвлечени и други ключови международни организации, за да бъде създаден "златен стандарт" и дългосрочен план за глобалното му приложение. Тя трябва да бъде включена и в Целите за устойчиво развитие, поставени от ООН.

Кризата, предизвикана от COVID-19 в глобален мащаб, е предупреждение за унищожителния и парализиращ ефект от биологичните оръжия, се казва в писмото. Тя със сигурност се превръща в мечта на знайни и незнайни врагове на човечеството, които наблюдават как то може да бъде сразено и покорено не чрез кинетични атаки срещу нас, а просто със следващото биооръжие. В тази връзка авторите предлагат създаването на европейски Консултативен съвет по немислими заплахи и извънредни ситуации (с английското съкращение ACUTE), който да съветва ЕС относно такива изглеждащи немислими, но много реални заплахи, които могат да се появят занапред. Този съвет трябва да има въображението на Жул Верн, предрекъл много неща, които някога са изглеждали фантазия, а днес са реалност.

Подписалите писмото отбелязват, че са на разположение за по-нататъшни "мозъчни атаки" по всяка от изложените в него идеи и тяхната реализация.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8964

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.04.08 | 01:35
  На тоя психопат още ли му давате трибуна!?!
 2. 2020.04.07 | 23:35
  Алоуу , Паси , смотаняк сплеснат ! Ти знаеш ли какво заяви премиерът на Италия , Конте ? Цитирам : " Да го начукам на тази мъртва Европа ! " Край на цитата ! Както се казва в такива случаи коментарът е ненужен !
 3. 2020.04.07 | 23:27
  Система та е Халифакс всеки да се спасява по единично , стига си предлагал някой все да ти връзва гащите.
 4. 2020.04.07 | 21:56
  Каква Европа бе , ревльо ! Какъв здравен щит ?! Видяхме как изчезнаха евроценностите и солидарността ! Всяка коза за своя крак ! Дори си крадат маските по летищата ! Скрий се в някоя дупка , гризач !
 5. 2020.04.07 | 21:35
  Този е психично болен. Какви медицински визи и ваксини ,луд пудел на злото?!
 6. 2020.04.07 | 19:31
  Едноличнита фирма на Мончо може да ходи да се пере
 7. 2020.04.07 | 19:12
  не показвайте този плъх .
 8. 2020.04.07 | 19:07
  В Белене изрода,даже му е малко!Този съсипа Българската Народна Армия.БОКЛУК!
 9. 2020.04.07 | 18:31
  Чифут от дупка изпълзя ,озърна се и засмърдя ! Той подчовек се е родил и смъртен грях е сътворил !
 10. 2020.04.07 | 17:28
  ТОЙ НЕ Е ЕВРЕИН , МАЙКА МУ ЗА НАШ СРАМ Е БЪЛГАРКА. А ТОЙ КАТО ВСЕКИ МЕЛЕЗ Е ПОМИЯР. ЗА ТОВА ПРЕСКОЧИ ЛАЙНОТО С ПРЕЗРЕНИЕ ,МОЖЕ ИНАЧЕ ДА ТЕ УВОНИ.
  1. 2020.04.07 | 18:27
   НАПРОТИВ- ЧИФУТ Е !
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.