Любомир Стефанов: Политиците да кажат какво ще правим след кризата с коронавируса

  • 07 април 2020 15:44

  • 3193
  • 16
© Фейсбук

От близо месец в България е обявено извънредно положение заради епидемията от смъртноносния коронавирус COVID-19. Това неминуемо оказва влияние върху всички сфери на живот в страната ни. Каква е политическата ситуация – за Novini.bg коментира политологът Любомир Стефанов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Как се държат политическите партии у нас в периода на пандемия?

Притеснени, разбира се. Упражняват дребни хватки за повдигане на имидж или по-скоро за отчитане на дейност, като се чудят какво да направят. Като цяло така се държат и хората от правителството, и Националния оперативен щаб. Виждам ги в една насипна ситуация - може да имат различия по същество и те най-ярко бяха изразени в дебата около това какъв да бъде форматът на икономическата помощ. След като сме в положение на криза и ни се наложиха ограничителни мерки, трябва да се намери начин как да подпомогнем тези, които ще отнесат най-много щети - туристическия бизнес, сектора на услугите и производните им дейности.

В началото беше даден сигнал за единение, но няколко седмици по - късно наблюдаваме ли малко повече популизъм? 

Ако се визира дебатът около възнаграждението на депутатите, това е притеснително и отприщва вълна на дребнотемие. Това за мен отново е показателно, че нямаме прогрес на ниво политическа класа, като самоосъзнаване, значение, място и роля. Колкото и помпозно да звучи, тези хора в парламента направиха нещо много грозно с изсипването си за тестване в болницата, като прередиха всички и ползваха безплатни тестове. Съгласен съм, че има нужда, но депутатите трябва да намерят начин да обяснят защо се изкараха специални и най-важни от всички. По закон е така, но в период на криза чувството за равенство е много. Второ, заплатите на народните представители. Има начин да се дарят средства, но начинът, по който го изиграха в един такъв момент на крайна обострена сетивност на гражданите по всяка една тема, особено социално неравенство, пак се оказва неподходящ.

В период на пандемия: Депутатите се изпокараха каква да им бъде заплатата

Как стои България в период на пандемия спрямо останалите държави?

Политически в момента никой не обръща внимание и това е притеснително. От един месец чакам да видя кога ще си зададем един въпрос. В криза сме, но кризата свършва. В Китай има един символ, че кризата се състои от опасност и възможност - ние очевидно сме в опасността, но не виждаме възможностите в нея. Многократно се чува през последните дни - "оставете я тази политика, трябва да сме обединени, няма да превръщаме държавата в морга". Никой не иска подобно нещо, но опашките пред бюрата по труда станаха по-големи от опашките пред болниците. Искаме да знаем какво ще правят тези хора. Не виждаме това политическо говорене. Има икономически план за спасяване, но тази държава не е само икономика, тя е социална интеграция и общуване по вертикала и хоризонтала всекидневно. Не виждаме народните представители и Министерски съвет на върха да произвежда решения и постановления в Народното събрание, които да адресират тази проблематика. Всички казват - "криза е, стойте си вкъщи, пазете социална дистанция, за да не умрем". Добре, но като не умрем, после какво ще правим? Това политическо говорене като ли отсъства у нас, за разлика от други държави в Европа, като например Дания, Австрия, Швеция, Великобритания и други. Ние обаче се ослушваме и в момента добре, че председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен започна да дава тон на това как ще се разпределят едни пари в националните икономиките.Логиката е съседът като е добре, и аз ще съм добре. Ние като че ли чакахме да ни дадат този тон за песен за интегрирано развитие, спасяване и подпомагане на икономиката. Другите държави си правят някаква карта какво правят след кризата, а ние нямаме пътна карта. В България знаем, че извънредно положение е до 13 май и после? Вдигаме мерките – всички се юрват по поляните и градините и имаме нов бум на болестта? Нямаме идея какво правим това е признак за липса на воля и решителност.

Менда Стоянова: Не можем да пуснем печатницата и да раздаваме пари като Тръмп

След 13 май как виждате България в политически аспект?

За съжаление,  смятам, че ще продължи преброяването на дивите зайци ще се търси виновен за някакви неща, които не е могло да бъдат предвидени в извънредната ситуация. Ще има спорове и упреци, дори очаквам да бъде вкаран факторът изгубени човешки животи. Надявам се да не се стигне до това и политическата класа в страната ни да започне да се самоосъзнава - кризата дава възможност за това – и д произвежда работещи решения. Тъй като със страшна сила ще дойдат въпросите какво правим с регистрираните хиляди безработни, с училищата, с университетите . Искаме да видим план, а не ад хок мерки (мерки за специални цели, създадени за конкретен казус - б. ред.), както се взимат в момента, на парче. Очакваме политическата класа да се осъзнае и да започне да действа като такава.

Отношенията между президента и премиера в период на криза и пандемия?

Отношенията между тях са грозни и нефункциониращи. Не успяха и в тази ситуация да намерят начин да сложат егото си на втори план. Има някакво напрежение кой е по по най. Това е обаче българският народ и всички мерки, които са добри за него са правилни. Всичко останало е мерене на его. За съжаление, това го виждаме и при председателя на Националния оперативен щаб, който започва да се изживява като човек от последна инстанция. Това според мен е неправилно, защото българските граждани нямат нужда от поредния властови център, а имат нужда от спокойствие и от сигурност в момента, тъй като истерията им идва достатъчно от всякъде. 

 

  

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Галя Георгиева
3193 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Ангел

2020.04.07 | 16:20

1
Поредния комунист, коментатор... Тези които вършат нещо са заети, нямат време...
Червен педал

2020.04.07 | 16:32

2
Ами каквото ще правят във всички страни по света, където в момента има ограничителни мерки.
НЯМА

2020.04.07 | 16:51

4
да кажат! Бокомутрата си има десет милиарда!!! наши пари!
глас народен

2020.04.07 | 16:37

3
Поредният идиот които говори глупости и не дава идеи...политолог
гербава мастия

2020.04.07 | 17:02

5
В следващите 10 год.Тиквоча ще се оправдава с коронавир уса за всичко ама ще опапа 10 млрд. суха пара.

2020.04.07 | 19:55

14
по добре тиква от колкото празна кратуна като теб

2020.04.07 | 19:10

12
Тиквоча си ти. Гледам много завиждаш и пак гледаш нещо да откраднеш.Спи спокойно,парите са за всички,скоро ще ги вземат и на теб ще дадат ,но мъничко защото си злобен.

2020.04.07 | 17:28

9
ГЛУПАК
Слънчев ден

2020.04.07 | 17:18

6
Никой до този момен не каза в ефир , заслужава ли цената която ще се плати това СТОЙТЕ В КЪЩИ .Пълна миризлива идиотщина , Борисов си гарантира още десет години на власт

2020.04.07 | 20:27

16
БОЖЕ КОЛКО СИ ТЪП. В ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, БЕЛГИЯ, ФРАНЦИЯ НЕ СИ СЕДЯХА В КЪЩИ И КАКВО СТАНА

2020.04.07 | 19:14

13
ДА , Цената си заслужава,ето казваме ти! Иначе ако искаш излизай,но ако се заразиш знай,че на нас няма да ни е мъчно...
Бабикян

2020.04.07 | 17:21

7
яж у й тайба в простя трол !
Още един

2020.04.07 | 17:25

8
На олигофрен като този, все някой друг трябва да му казва какво да прави. Все другите са му виновни или отговорни. Бас ловя, че още живее с мама и тати.

2020.04.07 | 17:29

10
ГЛУПАК

2020.04.07 | 18:38

11
Любомире, след кризата ще правим само свирки. Ясно?

2020.04.07 | 20:24

15
НЕКА ПЪРВО СИ ОТИДЕ ВИРУСА БЕ ТЪПАК. НЕ СЛАГАИ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини