Без съдебна ваканция през 2020 г., предвиждат промени в закона за извънредното положение

Да няма съдебна ваканция през 2020 г.,предвиждат внесените от ГЕРБ за първо четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Тази мярка, според авторите на текстовете, ще позволи да се насрочват дела през лятото.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15886

Изрично се предвижда сроковете по Закона за обществените поръчки и концесионните договори да не спират.

Още една жертва на коронавируса у нас, броят на починалите вече е 14

С измененията се обособяват и делата, които ще могат да се разглеждат по време на извънредното положение както са изброени в решението на Съдийската колегия на ВСС.

С изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на длъжника се гарантира несеквестируем доход, не по-малък от минималната работна заплата, за да му бъде осигурен минимален стандарт на живот. Предлага се до отмяна на извънредното положение да не се прилагат договорните последици от забавено плащане на задължения на частноправни субекти по договори за кредит и други форми на финансиране, предоставени от банки и финансови институции, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, и по договори за лизинг, както и да не се прилагат предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Предвижда се и да бъде удължен срокът за подаване на имуществени декларации на магистратите и лицата, заемащи висши длъжности. Удължаването да бъде с един месец до края на извънредното положение. Държавните и местните органи, включително институциите, не спират работа за срока на извънредното положение, а реорганизират дейността си в съответствие с приетите противоепидемични мерки.

Правосъдният министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. подчерта, че дебатът обещава възможност да се стигне до по-добри решения. Проблемът на проекта е, посочи той, че има много внушения и опасения на лица и субекти, които са засегнати от потенциалната опасност да влошат правното си положение, някои имуществени отношения. Твърдя, че законът, приет преди две седмици, решава същността на правната материя, смята министърът. Първият вариант, според него, за сроковете е по-правилен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15886

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет