Захариева призова Брюксел да не дава ход на пакет "Мобилност"

  • 03 април 2020 16:33

  • 956
  • 1
Захариева призова Брюксел да не дава ход на пакет "Мобилност"
© Външно министерство

„Имаме две спешни задачи – да продължим да се борим с разпространението на коронавируса и да работим в подкрепа на икономиките ни и на общия пазар на ЕС“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

„Зелените коридори“ за превоз на стоки и преминаване на граждани в ЕС функционират по-добре в сравнение с преди 10 дни, когато се състоя първият дистанционен заради пандемията от коронавируса Съвет „Външни работи“.

Днес външният ни министър подчерта и големите предизвикателства, пред които сега е изправен транспортният сектор в Европа и призова Брюксел да не дава ход на пакета „Мобилност“, който ощетява и българските превозвачи.

Ето кои са ГКПП, през които ще преминават „зелените коридори“ за доставка на стоки

Министрите обсъдиха и по-добрата координация в рамките на ЕС за завръщането на европейски граждани от трети страни, включително с помощта на общоевропейски полети. По данни на ЕК към момента извън съюза остават още 250 000 европейци. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на благодари на колегите си за съдействието за връщане на български граждани.

По време на съвета България изрази подкрепа за действията на Европейската комисия за оказване на помощ в борбата с коронавируса на трети държави. „Смятаме, че в срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат подкрепени директните ни съседи от Западните Балкани и „Източното партньорство“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

В дневния ред на Съвет „Външни работи“ бе и борбата с дезинформацията, свързана с разпространението на коронавируса. Външните министри от ЕС бяха единодушни, че трябва да се засили сътрудничеството в тази област. Дискутирана бе и необходимостта от активна комуникационна стратегия, чрез която ЕС да представя своя принос към трети страни и в глобалните усилия за справяне с пандемията от COVID-19.

„Трябва да обясняваме по-ясно какво прави Европейският съюз, за да подкрепи своите граждани“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред колегите си външни министри от ЕС.

Неформалното заседание бе част от активната комуникация на министрите на външните работи от ЕС по повод пандемията с COVID-19.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Марта

2020.04.03 | 21:28

1
Това енциклопедично чудо Е. Захариева не спира да флиртува с външните министри на различни страни, а най-вече с македонския висш дипломат. Добре, че свекърва й е била гледачка на децата на Плевнелиев за да й намери работа в държавната администрация. И така нагоре, нагоре, че чак да ни представлява пред световната дипломация. Ужаааас!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини