Комисия по енергетика прие на първо четене промените в Закона за енергетика

  • 03 април 2020 13:00

  • 395
  • 0
©

С 12 гласа "за" и 6 "против" Комисията по енергетика прие Закона за енергетиката на първо четене.

Измененията се налагат, за да може да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между "Булгаргаз" ЕАД като обществен доставчик на природен газ и неговите клиенти. Това се налага заради постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между руската компания "Газпром" и "Булгаргаз".

 

Комисията по енергетика разглежда законови промени, свързани с предоговарянето на цената на природния газ

 

На 2 март двете компании подписаха допълнение към договора за доставка на природен газ, с което беше договорен новият механизъм за ценообразуване на доставната цена по хибридна формула, включваща петролна компонента и хъбова индексация, която е преобладаваща във формулата. Прилагането на новия ценови механизъм доведе до разлики в доставните цени по месеци за периода 05.08.2019 г. - 29.02.2020 г., както и до формиране на сума за този период. Според предложението за промени в енергийния закон общественият доставчик "Булгаргаз" ще има срок от две седмици, в които ще трябва да възстанови надвзетите суми.


Законопроектът предвижда цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно от първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром" и "Булгаргаз".


Измененията на енергийния закон предвиждат общественият доставчик на природен газ да възстановява суми по договори за доставка на природен газ, сключени с крайни потребители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 5 август до 31 декември 2019 г. Освен това се предвижда такива суми да бъдат възстановени на крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г.


 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
395 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини