Комисията по енергетика разглежда законови промени, свързани с предоговарянето на цената на природния газ

  • 03 април 2020 11:35

  • 372
  • 0
©

Комисията по енергетика разглежда промените в Закона за енергетиката на първо четене.

Промените са внесени от депутата от ГЕРБ Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

Със законопроекта се цели да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставик „Булгаргаз“, ЕАД и неговите клиенти. Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ от 5 август 2019 г.

Промените предвиждат възможност за Комисията за енергийно и водно регулиране да може да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. досега.

Законопроектът предвижда цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно от първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между „Газпром“ и „Булгаргаз“. В изпълнение на постигнатото споразумение се предвижда общественият доставчик на природен газ да възстановява суми по договори за доставка на природен газ, сключени с крайни потребители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 5 август до 31 декември 2019 г.

Законът предвижда такива суми да бъдат възстановени на крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г.

Не търся никакъв политически дивидент със Закона за енергетиката,  каза председателят на Комисията по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

"Ако трябва да кажа моето разбиране по въпроса, наистина е по-добрият вариант да бъде дадено на фонд за енергийната система и да се намали цената на тока и всички да могат да изпитат по някакъв начин това връщане на тези пари", коментира Николов.

Министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по заяви, че е редно да започне да се мисли и за пълната либерализация на пазара на природен газ.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини