Обявиха кои сектори получават компенсации по схемата 60/40

Разширява се обхватът на мярката 60/40. Това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е, предаде репортер на Novini.bg.

Тя посочи, че има сектори, които са непосредствено засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването, които ще получат подкрепа с мярката 60/40. Това са търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа, агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование - частен сектор, детските градини, артистична и творческа дейност и други дейности в областта на културата, спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих, поддържане на добро физическо състояние.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8662

В тази графа са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност, осъществяване на територията на определени населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемични мерки. Тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта. В срок до седем дни ще могат да получат съответните решения, и в срок от пет дни след това могат да получат своите средства от Фонд "Безработица", уточни социалният министър.

Очаква се правителството да приеме постановлението, което е в помощ на бизнеса

Във втората част на постановлението са включени всички останали икономически сектори, като те би трябвало да декларират с финансови документи спад на приходите от продажби поне 20 процента. Ще се прави сравнение на оборотите от март тази година спрямо март 2019 г. За фирмите, създадени след март 2019 година, ще има отделен ред за доказване на спада от приходи от продажби, но те също ще могат да кандидатстват. Трудовото правоотношение за служителите, за които може да се кандидатства, за да се получи тази компенсация, трябва да и сключено преди датата на обявяване на извънредното положение -13 март, каза Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Процедурата е максимално бърза, тя ще бъде електронна през Бюрата по труда. Ще има и публичен регистър на компаниите, които са получили средства, като този публичен регистър ще бъде на страницата на НОИ. Опростената процедура на кандидатстване не означава, че няма да има засилен контрол, напротив - предвидили сме контролът да е максимално ефективен и да се осъществява от ГИТ и НАП, каза министърът. Сачева допълни, че в момента няма да се изискват много финансови документи, за да се реагира бързо и гъвкаво предвид кризата, но проверки по истинността на подадената документация ще бъдат извършвани през цялата година. Ако има хора, които си позволят да злоупотребят с тази мярка в този момент, ще бъдат санкционирани и ще трябва да възстановят средствата, заяви Сачева.

Мярката е точно 60 към 40 и се отнася за осигурителния доход на работника, заяви Сачева. Целта е, както да бъдат подпомогнати фирмите, така и да се гарантира, че доходите на работниците няма да спаднат. Ако работодател не изплати останалите 40 процента на работника, той трябва да върне и 60-те, каза министър Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е. Осигуровките се плащат от работодателя и от работника.

Пламен Димитров за мярката 60/40: За първи път виждам държавата да помага и то така

По думите на министъра споровете, които се водят с работодателските организации и по-конкретно с една от тях, се отнасят за това, че се иска да се финансира цената на труда, но тя е различна в различните компании, като зависи от много фактори, включително дали има и колективно трудово договаряне. Финансира се 60 към 40 от осигурителния доход на работника, защото идеята е както да се подпомогнат жизнеспособните компании да получат мост, за да преминат през кризата, така и да се гарантира това, че доходите на работниците няма да спаднат, обобщи министърът.

Има няколко сектора, които са изключени от постановлението - това са селско, горско и рибно стопанство, тъй като по него ще има отделен ред, а има и държавна помощ, която трябва да бъде съобразена, изключени са и финансови и застрахователни дейности, секторът на държавното управление, хуманно здравеопазване и социална работа, тъй като за всички с договорни отношение с НЗОК, МЗ предвижда отделна програма, която ще бъде обявена следващите дни. Изключен е и сектор образование, но частните детски градини имат право да кандидатстват по споразумението. Дейностите на домакинства като работодатели са също изключени от обхвата на споразумението.

Владислав Горанов: Мярката 60/40 е с грижа за работника, а не за фалиращи бизнеси

В отговор на въпрос министър Сачева каза, че е трудно да се направят прогнози колко работници ще бъдат обхванати с постановлението . Само в приложението са обхванати 289 000 души на първо време, за тях ще са необходими 135 милиона месечно, каза Сачева.

По отношение на безработните министър Сачев каза, че и към момента могат да се регистрират като такива и те правят това. Най-вероятно самонаетите ще могат да кандидатстват по мярката за възможност за безлихвен кредит до 1500 лева.

Общо безработните у нас към 27 март са 213 700, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата са 9909, информира Сачева в отговор на въпрос.

 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8662

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.30 | 17:16
  Нали искахте да връщате мигрантите с някакви смешни предложения и ето ви едно-60/40 със западните им заплати-нали сте ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
 2. 2020.03.30 | 15:54
  ПРИ ЦЕНА 20$ ЗА БАРЕЛ ПЕТРОЛ КАК ТАКА ЦЕНИТЕ В БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ СА ВСЕ ОЩЕ 2.20+ ? НЯКОЙ АКО МИ ГО ОБЯСНИ ТОЗИ ФЕНОМЕН СЕ ЗАСТРЕЛВАМ
  1. 2020.03.30 | 17:10
   Понеже за България този феномен е без обяснение, направо ти пращам два патрона за глиган по Еконт. Пушката си е от теб. :)
  2. 2020.03.30 | 15:59
   ми то в случая мога да благодаря на спекулантите, че са я докарали цената толкова ниско. въпроса е - защо ниската цена не се отразява на цената в бензиностанциите?
  3. 2020.03.30 | 15:59
   КОРНЕЛА , МЪЖ И ...ВАЛЮ ЗЛАТЕВВВВ...И ТЕМ ПОДОБНИ ДРУГАРИ - ЛАКОМИ ! ...ОПРАВДАВАТ СЕ ЧЕ “ ИМАЛИ ОТ СКЪПИТЕ ЗАПАСИ “.....ЕЕЕЕ....ТО В ЦЯЛА ЕВРОПА БЕНЗИНА Е ПОД 90 ЦЕНТА ..!
  4. 2020.03.30 | 15:57
   да така , но няма да обвиняваш държавата а обвинявай СПЕКУЛАНТИТЕ - другари , които правят саботажи , дори и с цената на бензина !
 3. 2020.03.30 | 16:15
  ДА СА ПЛАЩА И НА ПРОСТИТУТКИТЕ
 4. 2020.03.30 | 15:36
  ВЪВ ПОЧТИ ВСИЧКИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ МАГАЗИНИ СА ВДИГНАЛИ СПЕКУЛАТИВНО ЦЕНИТЕ НА ПЛОДОВЕ , ЦИТРОСИ , ЗЕЛЕНЧУЦИ ..И ПРИ ТОВА НЕ ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ...ДА ГИ ПОЧВАТ ВЕДНАГА ...ВСИЧКИ СА ПРОЛЕТАРЯТ НА БСП ..И ГЛЕДАТ ЛОШО , АКО ИМ НАПРАВИШ ЗАБЕЛЕЖКА - ЗАЩО НЕ ИЗДАВАТ КАСОВ БОН ...В ЯМБОЛ И СЛИВЕН Е ТАКА !
  1. 2020.03.30 | 15:45
   ДА ГИ ПОЧВАТ ...ИЛИ ЧАКАТ ДА ПАДНЕ БЪЛГАРИЯ ....! ИТАМ ИМА МАЙ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ В НАП - ЯМБОЛ .АА...? ААЙДЕ ,ЧЕ ИДВААААМММ...!
 5. 2020.03.30 | 15:42
  завърнали се хора от чужбина , а ине само и в България има такива - сега се сетили , без осигуровки и там итук , сега искат държавата да ги регистрира като безработни и да поеме тяхния гурбет ....и питаме защо тези същите , които са “ работили “ например в Англия или Гърция са били без осигуровки там ...и отговорът е един ...РАБОТИ ЛИ СА НА ЧЕРНО ...и сега искат от България и народа да им плаща безобразията !
 6. 2020.03.30 | 15:33
  ВАНЯ ГРИГОРОВА ОТ СИНДИКАТА ИСКА 75 % ДЪРЖАВАТА ДА ПОЕМЕ ...НЕ Е ЛИ НАГЛОСТ ТОВА !?
 7. 2020.03.30 | 15:19
  И ТЕХНИЯ СИВ “ БИЗНЕС “ , КОЙТО Е В СИВАТА ИКОНОМИКА , С КОЯТО ДЪРЖАВАТА СЕ БОРИ И ДО ДЕН ДНЕШЕН ...ОКОЛО 12 % Е СИВАТА ДЕЙНОСТ В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ И ТЯ Е НА ПРОЛЕТАРИТЕ ОТ БКП - БСП ...ДЕРЗАЙТЕ ...ЩЕ ВИ ОСВЕТЛИМ И ВАС !
 8. 2020.03.30 | 15:14
  Само не мога да разбера защо трябва да се подпомагат туристическите агенции ! Защо трябва данъците ми да отиват при разни посредници, които са в помощ на Златка -селянката да и резервират 2 хотела, щото тя е тъпа кът галош ?! По тая логика да почнат да подпомагат и брокерските агенции....и DJ-ите !!!
 9. 2020.03.30 | 15:04
  НЯКЪВ ТУРИЛ НА ГОЛЯМ ЕКРАН ЛИКА НА ЛЕВСКИ И ПОЧВА ДА ПРАВИ БОЛШЕВИЗЪМ ! ЗАТВОРЕТЕ КОРНЕЛА ТВ ...ПЪЛНО КОЩУНСТВО Е ДА СИ ПРАВИШ РЕКЛАМА С ЛЕВСКИ И ДА САБОТИРАШ ДЪРЖАВАТА !
  1. 2020.03.30 | 15:12
   те едно време през 1946 година комунистите махнаха портретите на Левски , Ботев ..по училищата и ги замениха с Ленин , Сталин ...
 10. 2020.03.30 | 15:09
  къде сте бе ..КОРНЕЛИНОВИ шушумиги ...А..?
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.