Десетки хиляди под карантина у нас, разследват над 200 бегълци

  • 27 март 2020 12:13

  • 3277
  • 3
© Novini.bg

От началото на въведените мерки МВР съвместно със здравните органи контролира спазването на наложената карантина на лица, които се завръщат от чужбина и такива, които са установени с положителни проби. Има образувани над 200 досъдебни производства. Продължаваме работата, така че да гарантираме спазването на тези мерки. И щабът казва, че това е основното нещо, което най-добре рефлектира и забавя разпространението на вируса. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Към момента са карантинирани над 24 000 жители, като по-голямата концентрация е в София и големите областни градове като Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново, добави той.

Двама души избягаха от карантината си в област Кърджали

По отношение на мерките, които най-много затрудняват гражданите в момента - това са именно контролните пунктове на изходите и входовете на областните градове. Знам, че има затруднения в движението. Знам, че създава допълнителни затруднения попълването и предаването на декларация. Мерките са нови въобще за служителите на министерството и за обществеността. Те наистина създаваха много проблеми, но с промени в заповедта на министър Ананиев диференцирахме задълженията на гражданите, така че да дадем приоритет на лекарите, на медицинските лица, на хората, които са свързани с работа в критичната инфраструктура на страната. Това са електроразпределителни дружества, телекомуникации, Бърза помощ. Транспортът, където позволява инфраструктурата, са направени отделни коридори, посочи Маринов.

Той съобщи, че в момента има проблеми при пътуването от Перник към София. Знаете, че голяма част от перничани работят за София. Перник е голям град. Всички тези хора трябва да отидат сутрин на работа, вечер да се приберат. Преди конференцията разговарях с директора на Столична дирекция. Правим всичко възможно да разпределим потоците, така че чакането да е минимално. Към момента на Владая имаме около 2 км опашка, но сме изпратили 12 полицейски служители, които едновременно проверяват 12 автомобила, обясни вътрешният министър.

Влиза в сила новата декларация за преминаване през КПП-тата

Мерките са строги и такива трябва да бъдат, такива трябва да бъдат до края. Както каза председателят на щаба, ние сме в началото, така че също моля гражданите за разбиране, заяви Маринов.

Осигурени са защитни облекла за полецейските служители. Направили сме така че да им се раздава храна и топли напитки през цялото време на дежурството. Там, където са много натоварени, смените са през 6 часа, поясни той.

Младен Маринов призова гражданите да са подготвени с необходимите документи, когато отиват към КПП-тата, за да става по-бързо проверката, а тези, които нямат неотложна причина за пътуване, да си останат вкъщи.

Декларациите за преминаване през КПП в градовете нарушават ли личните ни данни?

Той увери, че няма да има злоупотреби с личните данни в декларациите за преминаване през КПП-тата. Всички служители на МВР работят ежедневно с лични данни и министерството е администратор на лични данни.  Има абсолютна гаранция, че няма как да се злоупотреби с тези данни, които са в декларациите, подчерта вътрешният министър.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3277 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
a

2020.03.27 | 13:25

2
Съжалявам ги тези момчета! Наистина! Първия път полицаят който ме пусна да изляза от града той и ме посрещна. След десет часа и повече!!! Студ, дъжд... не е нормално.

2020.03.27 | 13:20

1
Шофьорче, какво стана с Мето ?

2020.03.27 | 14:08

3
ТЪПА РАБОТА. КАКВО ГИ РАЗСЛЕДВАТЕ. НАПРАВО ГИ СЪДЕТЕ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА. ИНАЧЕ ЗАРАЗАТА НЯМА ДА СПРЕ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини