Захариева: Всички в ЕС сме притеснени на първо място за здравето на хората и на второ за икономиката

  • 26 март 2020 18:20

  • 906
  • 1
Захариева: Всички в ЕС сме притеснени на първо място за здравето на хората и на второ за икономиката
© Кадър - БНТ

Днес лидерите на Европа за пореден път провеждат конферентен разговор. Всички в ЕС сме притеснени на първо място за здравето на хората и за икономиката на съюза.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. "Една най-горещите точки в Европа е границата между България и Турция. Такива горещи точки има в цяла Европа и по всички граници. Турция въведе ограничения за гражданите на 68 държави, независимо дали са шофьори на камиони, ако преди това не са били 14 дни в сигурна държава. Няма ограничения за българските шофьори, освен ако преди това не са били в някоя от тези 68 държави. От утре започва да действа буферния паркинг на границата. Ние предложихме камиони с водачи, които идват от тези 68 дъжаваи, да сменят композициите си с български ремаркета и шофьори. Другото ни предложение е да увеличим влаковите композиции и с тях да се превозват повечето стоки", разкри Захариева.

Започна участието на Бойко Борисов в онлайн заседанието на Европейския съвет

"Надявам се зелените коридори в Европа да работят. Тук говорим за хората, които искат да се приберат по домовете си, а не за такива, които искат да се разхождат. България винаги е настоявала за тези зелени коридори. Имаше моменти, в които Унгария затвори границата си изцяло, освен за унгарски граждани. Разбрахме се и вече български граждани преминават транзитно. Има малко напрежение на границата между Унгария и Румъния, но се надявам и там преминаването да става по-бързо", разкри Захариева относно днешната си среща с унагрския си колега.

Захариева: Ще приберем всички българи у дома възможно най-скоро

"Българите, които искат да се прибират от чужбина, могат да се разделят на две групи. Първата е тристи. Проблем с прибирането на български туристи имаме от Сенегал и Чили. Около 50 са туристите, които все още не са се прибрали. Втората група е българи, които живеят постоянно в чужбина, но се чувстват по-сигурни у нас и искат да се приебарт. Тези българи са около 800. Ръководителите на всички български задгранични представителства получиха указания да поискат от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. Съответно по отношение на държавите, които дадат съгласие, България ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Тази мярка цели да облекчи придвижването на нашите сънародници в чужбина, които не може да подновят документите си за самоличност. Тъй като поради епидемичната обстановка подновяването на документи в консулските ни служби е временно преустановено, българските граждани с изтекли лични карти и паспорти трябва да поискат издаването на временен паспорт, за да се завърнат у нас. Временен паспорт може да се заяви и получи във всички български консулски служби, но процедурата отнема до 3 дни. Ще приберем всички българи у дома при първа възможност", категорична бе Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
906 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кок

2020.03.26 | 18:58

1
А за оралната любов,,,,,?????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини