Борисов: Изненадан съм от президента, здравето на хората е на първо място

Доста изненадващо за мен е това, което се случва. Всеки ден му се обаждам на президента Радев и му казвам какво ново правим. Това е лоша енергия. Той услужливо забрави да каже, че това е по предложение е на БСП. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов  по повод наложеното частично вето от президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на върху Закона за извънредното положение. Държавният глава определи част от текстовете като крайно рестриктивни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 11478

"Той ми каза, че ще върне закона заради думата невярна", заяви още министър-председателят.

"Искам всеки, които е специалист и доктор да си каже думата и за последващите мерки, защото никой не може да ни каже каква ще е ситуацията след пандемията.  Всички казват, че мерките ни са най-навременни и най-точни. По предписание на Щаба, там където има струпване на хора се разпространява бързо вируса, едно по едно ги затворихме тези места", каза той.

"Ако се пусне свободно пандемията, ще дойде пикът, плато и ще спре,но здравните системи няма да издържат. Когато натискаме буквално разпространението на вируса, ние си създаваме време, за да могат да се разболяват хора и да се лекуват. Правим го в името на всеки българин. Ние, с моите колеги, носим цялата отговорност", категоричен е Борисов.

По думите му още утре, когато влезе закона, те няма да гласуват за текста на БСП. "Ако има по-добър текст, то той ще се подкрепи. Затова, когато ми дадоха това, което е говорил президента Радев и това, което той каза в четвъртък - няма нищо общо едното с другото. Тогава аз приех нещата, които каза за много правилни", обясни министър-председателят.

Радев налага вето на част от новия извънреден закон

"Първата и основна задача, за която полагаме усилия и се е доказало в световен мащаб е - да не се събират хора на едно място. България е била във войни, плащала е репарации и е била на купонна система и е оцеляла. 

Сега много олигарси искат цялата тежест да падне върху държавата. Второто, нещо за което ние се грижим, е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии. До последния лев ние ще стискаме, за да имат нашите пенсионери пенсия. Всякакви безумни предложения. Радев не е казал една конкретна мярка. Всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не е казал за колко време. Ние сме подвластни на времето. Ако автомобилните гиганти спрат, то нашите заводи за къде ще произвеждат електроника, седалки, врати и т.н.", запита Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Борисов попита защо Радев не е предвидил тази криза. "Имахме облекла и веднага ги раздадохме. Днес ми се обади премиерът на Македония и ми се моли за лекарството, което днес Мутафчийски раздаде на болниците. Дай ми само една опаковка, моли ме той. Всяка опаковка я търсим и докарваме от целия свят. Италия иска 90 млн. маски на месец. Кой можеше това да го предвиди, дори и Китай- най-мощната икономика не успя.  В 10 си говорихме. Сега като се събрахме с колегите - все едно не сме говорили със същия човек", подчерта още Борисов и добави, че всеки ден по два пъти се дават брифинги и всеки един министър е пред хората и ги информира.

"Полша изкара и армията по улицата. Армията у нас ще се използва за тилови действия, за да подпомогне другите", каза той. "Това няма да ги обиди", подчерта още премиерът и добави, че това са мъже в разцвета на силите си  - защо да не помогнат.

"Държавният резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Той е на сайта на Министерство на финансите. Ако след три месеца изчезне коронавирусът - искам най-добрите да измислят къде и какво точно да подпомогнем, трябва да има пари за пенсионерите. Най-важно е здравето на хората", заяви още той.

"Ако се увеличат хората, които са под карантина - то ние мислим за създаването на  социални кухни и т.н. Огромна част от хората разбират какво става. Международният обмен на новините много помага - като виждат катафалките в Италия и какво се случва в Германия", добави той.

"Днес бе създаден медицински съвет от 5 специалисти, които ще са ми като проверка на това, което прави Щаба", обяви Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той подчерта, че Щабът е мозъкът, правителството изпълнява, а Съветът ще е мозъчният тръст.

Бойко Борисов иска да има Медицински съвет

Попитан дали ще удължат извънредното положение, то той заяви: не, ако не се налага. По думите му през криза се минава само с лишения, с ограничения и с единство. "Трябва да бъдем брат за брата", подчерта още той и добави, че в първите дни на войната винаги е хаос, защото нещо ново се случва. "Системата е огромна и трябва да се преструктурира всяка една дейност", каза той.

На въпрос дали държавата се подготвя за световната рецесия, Борисов заяви, че у нас има 250 чужди завода и ако те спрат работа - това ще е ужас за нашата икономика. "Нашето потребление е малко и ако те закъсат, то това ще ни се отрази. Няма специалист или икономист, който да ни каже кога и колко. Затова стискаме парите така", категоричен бе Борисов.

"На първо място за мен е здравето на хората. После ще се измъкнем и ще се възстановим. Не искам да задлъжнява младото поколение", отсече още той.

Премиерът бе категоричен, че първата новина трябва да е колко са излекуваните, а после да се съобщава колко са заразените.

"Всеки ден се кръстим и се молим някой учен да измисли лекарство. За един месец ние психически ще оздравеем", заяви той.

Премиерът напомни поговорката да не се пожелава жената на ближния, че може да стане твоя. "Бих му казал накрая на Радев - не пожелавай властта, че може да стане твоя! И тогава какво ще те правим с тази дезорганизирана част, която има около него", каза още той.

Ето какво предвижда Законът, приет на второ чете от парламента:

 • МВР ще може да следи по разположението на телефоните ни дали спазваме задължителната карантина и къде се намира човек, поставен под карантина.

Мярката важи до края на наложената карантина за всеки конкретен случай, а не до края на извънредното положение. МВР може да проследява местоположението ни през мобилните ни телефони. Това важи за наложената карантина за конкретен случай, а не до края на извънредното положение.

 • Законът предвижда и наказания за невярна информация за заразна болест и заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Беше гласувано наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 000 лв.

Наказанията ще са за невярна информация за заразна болест, заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

 • Военнослужещите ще имат право на проверки за установяване самоличността на лицата.

Те ще могат да ограничават до пристигане на МВР придвижването на лице, за което има данни, че е отказало или не изпълнява мерките. Ще могат да спират превозни средства до пристигане на МВР.

Ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато това е "абсолютно необходимо".

Предвиждат се и мерки срещу спеклулата.

 • Ако търговец пуска за първи път стока в продажба, тя трябва да е с не повече от 20% надценка спрямо цената, на която е купена на едро.

Нарушителите ще се наказват с глоба до 100 хиляди лева или 5% от оборота.  А ако стоките се продават отдавна, максималната цена не може да е по-висока от среднопретеглената продажна цена за последните три месеца.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 11478

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.22 | 17:06
  А това, че в петък Герберите в парламента с ДПС-то гласуваха още 6 млн лв ( суха парааа) за джамиите, защо не го казваш, бе тупан.......Борисов за джамиите и проститутките си не се пести....говедо долно....
  1. 2020.03.23 | 20:02
   Мими е излязла,,,ами днес к*****Е дето гласуваха ветото на президента...ко праим бе тъпан...???
  2. 2020.03.23 | 10:24
   Мими, ако не беше излязла от възраста на любовта доста отдавна "оправяч" можеше да ти се намери.
  3. 2020.03.22 | 22:24
   Хайде Бойко,,,да те видим как ще ни оправиш с пари за ходжи.....дай поне и на нас астроложките.....и малко на мисирките...ей гамен долен......най-зле този на снимката ще свърши...
  4. 2020.03.22 | 17:57
   Ами за Боко ценност са джамиите и ходжите,,,,,ЗАЩО ли? Ами защото те са го инсталирали като премиер...инак си отиде къщата в Барса, и няколко милиарди...Айде наздраве,,,за Коледа ще те заколят теб хората за храна...
  5. 2020.03.22 | 17:41
   И джамиите, и църквите са инкубатор на зараза. Защо не ги затварят? Те са просто сгради. Човек може да вярва и да се моли и у дома, и навсякъде.
  6. 2020.03.22 | 17:38
   ИЗНЕНАДАМ СЪМ ЧЕ БОРИСОВ ХОДИ СЛЕД СЪБИТИЯТА
  7. 2020.03.22 | 17:33
   Учили са се от него.....хахахахах,,,абе селянин прост.....В Албания са дали по 1000 ЕВРО на всички лекари и медицински сестри отгоре (до края на годината) и са ги оставили депутати с половин заплати....Ти що не даде твоята заплата в знак на солидарност ами се занимаваш с РАдев, или ще останеш в къщата на САздов в БАрселона,,,,
  8. 2020.03.22 | 17:25
   Забележете накъде отиват парите, както казват евреите...бойко, киро, дупесе инкорпорейтед, аптекаря и лукойл, 30г без един лев платен данък....останалото е севда тв ....и гешапо гейт....
  9. 2020.03.22 | 17:19
   Казаното за джамиите е истина,,,и ако хората излязат на улицата виновен ще е горния изрод а не РАдев...България е парламентарна република....майни...
  10. 2020.03.22 | 17:15
   ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ НЕ СА ЗА ДИКТАТУРА.
  11. 2020.03.22 | 17:12
   ДЪРЖАВАТА ДАВА НА ВСИЧКИ ОБЩИНИ , БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА ДПС , БСП , ГЕРБ ...НО НЯКОЙ ОТ БСП - КМЕТОВЕТЕ БАРАТ КАТО АЙДУЦИ ПО ТЪМНО ..!
  12. 2020.03.22 | 17:11
   НА ДПС НЕ ИМ ПУКА ЗА БОРИСОВ не може да ги купи
  13. 2020.03.22 | 17:10
   това е истина
  14. 2020.03.22 | 17:09
   Ами,,,,този ще свърши кат баща си,,,,бай Тошо поне остави нещо....този остави къша в Барса на селските хубавици.....Бойко, Бойко.....тиквите пожълтяват, не поумняват...
 2. 2020.03.22 | 19:46
  БИХ ПОПИТАЛ ТЕЗИ КОИТО СА ЖИВЕЛИ В БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДНИТЕ 11 ГОДИНИ КАКВО ДОБРО СА ВИДЕЛИ ОТ Б.Б. ПРИ НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ, РЕСПЕКТИВНО КАКВО МОГАТ ДА ОЧАКВАТ ОТ НЕГО В КРИЗА!!
  1. 2020.03.23 | 15:15
   Само като направиш сравнение суправлението при Виденов, Станишев, Орешарски и отговорът е ЯСЕН.
  2. 2020.03.23 | 10:29
   Не, не ни стига, комунист насита няма.
  3. 2020.03.22 | 21:30
   ЗА 9- 10 ГОДИНИ ВИДЯХМЕ ДЪРЖАВА , ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО , КОЕТО НЕ ИСКА БСП НА ВЛАСТ ...ТОВА СТИГА ЛИ ..?
 3. 2020.03.23 | 07:37
  БАРБА ГАНЬОС Е СРАМ ЗА ТАТКОВИНАТА.
 4. 2020.03.22 | 20:48
  Много ясно и вярно говори президента. В тази страна няма нищо сигурно и за кокошка няма прошка.
  1. 2020.03.22 | 22:47
   И глухите баби разбраха, че бързите тестове са ненадеждни. Средноинтелигентните хора помнят фалита на банките, когато беше крайно необходимо да бъде освободено зърно от държавния резерв. Само президентчето не разбрало. ВЕрвайте му. А вободата на словото не е свобода да се всява паника в интерес на партийни игрички.
 5. 2020.03.22 | 18:56
  България с тези управници от ГЕРБ е обречена на икономическа катастрофа ! При световна рецесия ще бъде оставена сама да се спасява ! Едно време селото ни спасяваше , имахме милиони животни ! Сега селото едва крета , животновъдството също ! Жалко бъдеще !
  1. 2020.03.22 | 19:36
   Каква иконономика? Вие в час ли сте? Хората си заминават един по един, а вие мислите за вашите бизнесчета! Няма проблеми за Вас явно, като измрат работниците Ви ще си намерите нови нали така?
  2. 2020.03.22 | 19:07
   Ти не умираше ли от глад и разграбване още преди 3 месеца? Е време ти е!
  3. 2020.03.22 | 18:58
   нали според вас тлоле , нищо не работи и няма икономика ...? а..?
 6. 2020.03.22 | 19:10
  За самолетите се платиха 2 400 000 000 лв. а за същите арабите платили 900 000 000.Тогава Данчо Цонев Ментата каза че няма значение колко се плаща защото ставало въпрос за сигурността на българите. Е питам сега не е ли същото. Крадат се пари и то поголовно. Другите държави ще инжектират бизнеса а тук ще е-ът бизнеса. Само чакайте. ПОМИЯ е това правителство
 7. 2020.03.22 | 18:57
  В ПОДМЯНА И ОТСТЪПЛЕНИЕ ОТ ЦЕННОСТИ , МОРАЛ И ДУХОВНО ОБЕДИНЕНИЕ В ТОЗИ ТРУДЕН МОМЕНТ ЗА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ! ПОЗОООРРР....! НЯМА ТАКАВА ПАРТИЯ И ПРЕЗИДЕНТ !
 8. 2020.03.22 | 18:51
  в обвинение за саботажи, диверсия , агресия, всяване на страх , разкол , подмяна , измяна , отстъпление , теор , проповядване на антидемократични пропаганди ...
 9. 2020.03.22 | 18:46
  САМО ДИКТАТУРА ...НИЩО ДРУГО НЯМА ДА ГИ СПЛАШИ ..!
 10. 2020.03.22 | 18:45
  Резилдента...боже тоя злобар как можахме да го избереме за .....резил!!!Така като избирахме на пук...резултата е такъв!!!Популист долен който се заиграва с страховете на хората,глада щял да победи страха!?Кой страх бе червен Резиданте??Свободата на словото се потъпква....по абсурдна опрканесъм чувал
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.