Валентин Николов: Ако плащането на сметки спре, ще докараме държавата до колапс

  • 18 март 2020 11:52

  • 2851
  • 5
Валентин Николов: Ако плащането на сметки спре, ще докараме държавата до колапс
© Булфото (архив)

Ако спрат плащанията, ще докараме държавата до колапс. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Валентин Николов по време на разискванията по предложението на БСП за двумесечн мораториум върху плащането на битови сметки заради извънредното положение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33009

Предложението звучи добре, но какво би се случило ако го приемем? Крайните снабдители получават сумите за електрическа енергия и ги разпределят по една дълга верига. За тях остават около 2%. Обикновено тази верига е и със заплати на тези, които работят в енергийния сектор. В един момент с това педложение спираме заплатите на тези хора, заяви Николов.

Обявиха важна информация за сметките за тока по време на извънредното положение

Около 180 млн. лева се събират само от битовите потребители на месц. От тях 30 млн. лева са ДДС. В момента държавата е подложена на голям натиск, а по този начин само от електрическата енергия 30 млн. лева няма да влизат в хазната, при положение, че не се знае държавата колко време ще има извънредни разходи. След това 60 млн. лева са за обществения доставчик Национална електрическа компания, която купува еленергията от доставчици като АЕЦ "Козлодуй", въглищните централи "Марица Изток" 1, 2 и 3 и още много производители. Т.е. миньорите и работещите във въглищните централи ще поемат най-тежко удара, че ще има двумесечно неплащане на сметки. Те са частни дружества и може да заведат арбитражни дела срещу България и са в правото си да поискат неустойки. Тези пари ще отидат във въздуха заради това предложение. В един момент цялата верига ще пострада, а това е верига, която педоставя стратегическа услуга и ресурс. Т.е. в един момент, за да направим добро, ще влошим цялата система, посочи депутатът от ГЕРБ.

Това предложение не е популистко, но не са преценени правилно щетите, които то може да нанесе. В един момент може да нанесем огромни щети. В един диалог може да се избегне приемането на такива текстове. Ако спрат плащанията, ще докараме държавата до колапс. Бих призовал да не приемаме това решение, каза още Валентин Николов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2851 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ата

2020.03.18 | 15:39

5
Откъде накъде държавата ще ви плаща тока,ние да не сме от петролна държава?

2020.03.18 | 12:28

1
Само питам, аз обикновения Българин, който съм в неплатен отпуск, как да си платя сметките? До сега взимам около 800 лв. заплата, за кое по напред, за сметки, за храна или лекарства?
теглиш

2020.03.18 | 15:20

4
кредити. Те сега не могат да ти ги искат. И ако ти дадат си ОК.
ЩАБА

2020.03.18 | 12:34

2
Аму хората като са в неплатен отпуск,с какво да си плащат сметките бе,глупак?Или Вие богопомазаните даже не ви интересува.Хората ще умрат от глад,това ще е страшното в ХХI век.....Нещастници
като

2020.03.18 | 15:18

3
Спрат електроцентралите всички няма да плащаме ток. Голям кеф, нали?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини