Десислава Танева за Банско: Храната за гражданите е гарантирана

  • 18 март 2020 08:43

  • 398
  • 0
Десислава Танева за Банско: Храната за гражданите е гарантирана
© Булфото (архив)

По-голямото ми притеснение в петък беше за хорската паника, отколкото дали ще има хранителни продукти. Това заяви в сутрешния блок на БТВ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Няма място за паника, има достатъчно пшеница и други хранителни продукти", каза още Танева. 

"Всички коли, които зареждат хранителни продукти, се дезинфекцират.  Хранителните вериги също са под натиск, защото клиентите трябва да са на разстояние, а всичко да е дезинфекцирано", разкри министърът на земеделието.

"Кому е нужно да се редим на опашки, това е потенциално опасно. Хранителната осигуреност е гарантирана. Основна българска храна за оцеляване има", припомни Танева. 

"Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси. Цялото движение на стоки се извършва нормално", коментира Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри

По отношение на ситуацията в Банско тя посочи: "Всяко зареждане с хляб и основни храни ще бъде пускано в града след основна дезинфекция. От ОДБХ сме подкрепили Банско с уреди за дезинфекция. Храната на гражданите е гарантирана, но трябва да спазваме правилата за социална изолация. Всяка опашка и всичко, което не е първично необходимо, носи риск, включително в магазина. Това е потенциален риск за зараза и е безотговорно. Трябва да си стоим вкъщи."

Жител на Банско: Хората са уплашени, градът е пуст

Димитър Зоров, член на новосформирания Щаб за храни и напитки разкри, че може да останем без храна, само ако магазините не поръчат продукти. 

"България и хранителните браншове са готови да подсигурят продукти", каза още той. 

"Животновъдството е свързано с националната криза. Не трябва да разчитаме на вноса, а да поддържаме нашето животновъдството, за да изхраним населението", коментира Зоров. 

"Няма място за паника, стига да са живи и здрави нашите жители. В момент на една такава епидемия трябва голяма дисциплина и самосъзнание. Не е нормално хората да се разхождат с колички", коментира той гледката. 

"И преди имаше дезинфекция и хигиенно ниво при производството на храни. Сега различното е, че се мери температурата на влизане в предприятията", завърши Димитър Зоров. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини