Горанов: Държавата помага на бизнеса с 60% от заплатите за 3 месеца

  • 16 март 2020 17:26

  • 9939
  • 13
© Novini.bg

По инициатива на министър-председателя проведохме среща със социалните ни партньори по отношение на мерките, които взимаме и доколко са удачни в контекста на ограниченията на разпространението на коронавируса. Получихме реакции от социалните ни работници. Ще им дадем възможност да изразят своята позиция. В мерките, които предлагаме и прилагаме, трябва да се търси баланс между това стопанският живот да продължи и тези, които са засегнати, да получат достатъчно подкрепа, за да продължат да функционират. Тези мерки са за следващите няколко месеца. Получихме доста добри предложения и трезви оценки от страна на национално представените организации на работниците и служителите, както и от страна на работодателите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това заяви пред журналисти финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва след среща с работодателските организации относно мерките и предложенията, които да подкрепят бизнеса заради последствията с разпространението на коронавируса, предаде репортер на Novini.bg

,,Ако някой може да даде даде точна диагноза кога ще приключи сегашната ситуация, той ще заслужи награда от Нобеловия комитет. На този етап трябва да съхраним ресурсите си. Вчера анонсирах мярката, свързана с подкрепа за запазване на заетост за фирмите, които изпитват ограниченията на своята дейност заради извънредното положение. Преди да доразкажа мярката, искам още веднъж да обърна внимание, че на този етап цялата стопанска дейност е разрешена и може да се провежда – строителство, услуги, банкова дейност. Целта е социалното ограничаване. Ако на места някои държавни органи са проявили твърде голяма строгост, моля за извинение. Това, което е забранено да функционира, са ресторанти, увеселителни заведения и като цяло места, в които се струпват много хора. С други думи стопанският живот е ограничен до социалното дистанциране'', обясни министър Горанов.

,,Ще предложим изменения в Кодекса за социално осигуряване и юридически лица, които са изправени пред избора дали да освободят своите служители или още три месеца да ги задържат и да може да се възползват от подкрепа от държавата в размер на 60% от възнаграждението. Тази подкрепа ще бъде трансферирана към юридическите лица, като те ще трябва да я допълнят до 100%. Надявам се тази мярка да може да помогне до три месеца'', заяви Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Държавата помага на бизнеса, ще поеме 60% от заплатата на работниците

,,Сред инструментите, които да подпомогнат кредитната система, е предложението за увеличение с 500 млн. на капитала на Българската банка за развитие. Това ще е в две направления – едното е издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, което ще намали капиталовата тежест. Преценката ще бъде индивидуална за всеки казус. И втория инструмент с посредничеството на търговските банки: Българската банка за развитие да участва временно с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества. Това ще става с посредничеството на търговските банки – така ще се осигурява безплатно финансиране на тези компании, които прибегнат до подобно решение. Но тепърва ще изникват много краткосрочни и дългосрочни мерки в тази насока'', коментира още той.

,,Ако успеем да избегнем този пик на коронавируса, нашите граждани ще бъдат по-малко засегнати. Възможен е и сценарий, при който ще се налага да живеем с този вирус още много месеци. При една подобна криза няма как всички да излезем сухи от водата. Ще има заетост, която ще изчезне, ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват'', заяви министърът на финансите и увери, че на този етап държавата няма неразплатени задължения спрямо бизнеса.

,,Апелирам да запазим здравия разум. Държавата не може да замени реалната икономика. Ще продължим заедно да мислим тези мерки и фини настройки, за да удържим максимално дълга на тази ситуация'', каза Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

,,Правителството подготвя едни мерки, които утре ще бъдат представени. Най-важното е, че краткосрочните мерки към момента са адекватни. Много лесно се хвърлят в обществото едни мерки, които като звучене са доста добре. Няма как обаче да издържи бюджетът. Основният приоритет е здравето, както и социалната сигурност на населението да се запази. Има бюджет, има държава. Ако взимаш от бюджета за едни, то ще е за сметка на други. Хората трябва да имат средства за определен период'', обясни икономическият министър Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в.

КНСБ предлага мерки за гарантиране на възнагражденията и за опазване на здравето на работниците

,,Всички разбираме, че има една тънка линия, която спазваме. Много е хубаво да обещаваш всичко, но от този популизъм няма да има бюджет, няма да има държава, няма да има икономика, няма да има бизнес. Този вирус дойде изключително бързо. Бързо можем да се възстановим икономически, ако изчезне след 10 дни. Но ако това продължи два-три месеца, нещата няма да са никак лесни'', предупреди министър Николов.

,,Краткосрочните мерки ще подпомогнат в тази изключително тежка ситуация. Нека всички колеги в туристическия сектор бъдем отговорни, защото нашият сектор е свързан с хора и здравето е най-важно. Балансът, който се опитваме да правим с колегите, е изключително труден. Така че разчитам на отговорно поведение'', заяви Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, министър на туризма.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
9939 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
ПЕТКО.

2020.03.25 | 10:43

13
Това е най голямата лъжа .Държавата т.е.МАФИЯТА да даде пари на бизнеса.
Тикви

2020.03.17 | 10:03

12
Всичката мрасотия е в парламента попистете тези безмозачни индивиди

2020.03.16 | 22:10

11
"Този вирус дойде изключително бързо... Ако си тръгне след 10 дни... " Вие сте безмозъчни! Къде спа
То ако

2020.03.16 | 21:20

10
Остане вие да решавате ще искате извънредно положение до края на света,за да си крадете безнаказано.Е,няма да стане.
Иванчо

2020.03.16 | 20:47

9
Може и повече, каквито сме недисциплинирани. И ако поповете на престанат с общата лъжичка.

2020.03.16 | 20:47

8
И този ли стана доктор? Готвят война и ни правят на луди да не задаваме въпроси. 30 000 американски войника дойдо
Драга

2020.03.16 | 19:56

7
Горанов ти са абсолютен смешник. Скрий се в миша дупка, нагъл и арогантен тип.

2020.03.16 | 19:56

6
за жилището кажи

2020.03.16 | 19:53

5
горане

2020.03.16 | 19:42

4
СОФИЯ, 22 февруари - Армията на САЩ започна разполагането на до 400 войски и тежки оръжия в България за съвместно учение с балканската страна, продължило до 19 октомври, съобщи

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини