Спират отчитането на водомерите по домовете заради коронавируса

  • 16 март 2020 16:29

  • 1849
  • 1
Спират отчитането на водомерите по домовете заради коронавируса
© Novini.bg

Дали сме указания на ВиК дружествата да преустановят снемането на данни от водомерите с цел намаляване на контактите както между инкасаторите и потребителите, така и с цел запазване на живота и здравето на самите потребители. Това съобщи на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Мярката, която въвеждаме, ще бъде в рамките на обявеното извънредно положение до 29 март, добави тя.

„Софийска вода“ отменя всички планирани посещения по домовете

Указанията, които сме дали на ВиК операторите, са потребителите да могат да направят своя самоотчет на водомерите по указаните начини, които са на интернет страниците на съответните ВиК дружества – чрез телефони, чрез интернет страмницата, есемеси, така че да ограничим личния контакт между инкасаторите и потребителите. ВиК дружествата ще могат да залагат и служебни резултати там, където не е подаден самоотчет, като се основават на данни от предишен период за средното потребление на абоната, заяви Аврамова.

Тя оповести и предприетите мерките във връзка с плащането на сметките за вода. За да няма струпване на хора, препоръчваме нас потребителите да плащат възможните начини за плащане на услугата чрез електронен превод, чрез банково плащане на услугата чрез електронен превод, плащане на гишетата на Български пощи и на касите на ВиК операторите. За да съхраним здравето и на потребителите, и на клиентите, в помещенията с касите ще се допускат иограничен брой хора, в зависимост от големината на помещенията и броя на касите. Тези помещения ще се дезинфекцират, ще оборудваме служителите с предпазни средства и ще спазваме препоръчаната дистанция от минимум един метър, посочи регионалният министър.

Всички услуги, които министерството изпълнява заедно със своите подразделения – ДНСК, Кадастърът, ВиК операторите, ще бъдат изпълнявани, като ще заложим на електронен обмен от информация. Ще помолим всички потребители да се опитат да използват електронния начин на комуникация при поискване на дадена услуга, посочи Аврамова.

Едно неплащане на сметките на вода означава неплащане на тока, който се дължи към дружествата-доставчици, и оттук следва и спиране на тока на ВиК операторите - спиране на помпите и липса на вода. Крайна мярка е спирането на вода за неплащане на сметката за потребеното количество, но аз мисля, че всички българи, както са обединени да се справят с кризата и разпространението на коронавируса, трябва да знаят, че трябва да си плащаме и сметките, за да можем да получаваме и тези услуги без проблем, каза още регионалният министър.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1849 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.17 | 15:01

1
Само ВиК инкасаторите еми инкасаторите на енергото.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини