Ето какво се разбраха от Асоциацията на българските киносалони с Банов

  • 10 март 2020 16:55

  • 1490
  • 1
Ето какво се разбраха от Асоциацията на българските киносалони с Банов
© Булфото (архив)

Днес беше проведена среща между министъра на културата г-н Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за и управителният съвет на Асоциацията на български киносалони. Това съобщиха от пресцентъра на сдружението на Асоциацията на български киносалони. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

На срещата бе обсъдена създадената ситуация със затваряне на киносалоните, като превантивна мярка и ни бе разяснено, че тази безпрецедентна мярка в историята на кинопоказа в България е взета от Оперативния Щаб с цел предприемане на предохранителни мерки от най-висока степен, основаващи се на наличието на неблагоприятната комбинация от епидемия на грип тип „Б“ и регистрираните първи случаи на заразени с коронавирус.

Театри затварят врати заради коронавируса, в моловете не липсват клиенти

Отшумяването на епидемията от грип тип „Б“ дава предпоставка мерките да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната дейност на киносалоните, при специални санитарно-хигиенни мерки подадени от Оперативния щаб. Очакваме в рамките на утрешния ден тези мерки да бъдат ясно разяснени от Оперативен щаб, като впоследствие съответно да бъдат приложени и от киносалоните.

По недвусмислен начин искаме да разсеем внушеното с тези крайни мерки, че киносалоните са център на зараза или крайно опасно място за здравето на зрителите. Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора.

Актьори скочиха на Банов. Той: Не ме занимават инфантилни позиции

Също така, от кабинета на Министър Банов се ангажираха да съгласуват с Министерство на здравеопазването искането на киносалоните да бъде въведена изрична формулировка в текста на заповед № РД-01-117/08.03.2020 на Министъра на здравеопазването, че кината следва да бъдат затворени и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелсто. Очакваме да разберем дали заповедта ще бъде променена или допълнена с нова такава.

Обсъдихме също бъдещето сътрудничество между Министерство на културата и Асоциацията, което ще цели по-добра комуникация и провеждането на превантивни срещи и обсъждания при приемането на нормативни промени или евентуални мерки, с оглед да се запази нормалното функциониране на киномрежата в страната. И двете страни останахме с доброто усещане за много ползотворна среща и предпоставка за добра бъдеща комуникация.

Използваме случая да благодарим на Министър Банов за бързата реакция и корпоративността за разрешаване на конфузната ситуация.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1490 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.10 | 17:27

1
Кой беше казал ,че алчността и глупостта ще унищожат човечеството? Не случайно в правния свят има понятието форс мажор

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини