Вижте какви мерки взима държавата за справяне с коронавируса

  • 08 март 2020 11:17

  • 29031
  • 85
©

Както ви обещах, даваме надлежна информация. Вече сте запознати с положението. Искам хората да са спокойни и да виждат, че се взимат нужните мерки. 

Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на извънредно заседание на Министерски съвет заради установение четири случая на коронавирус у нас. "Виждате какво става в Италия. В Гърция също вече има много заразени. Към момента считаме, че нулевият пациент е дошъл точно от Гърция, но не можем да го кажем все още със сигурност. Тестове мисля, че имаме достатъчно. Онзи ден с Турция се разбрахме за 50 000 маски и 100 000 защитни облекла. Веднага след днешното заседание подписваме договора и камионът тръгва", разкри Борисов.

4 случая на коронавирус у нас! Сред заразените има медицинско лице

"Днес ще вземем превантивни мерки. Нужна е много голяма дисциплина. Щабът ще каже мерките, за да няма политическа оценка. Разпоредил съм пред болниците да има полицейски патрули, за да не се пречи на работата. Не трябва да има паника. Не трябва хората да се презапасяват с хранителни продукти. Веригите имат достатъчно храни. Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация и заедно можем да се справим с този бич. Трябва да сме много единни, обединени и дисциплинирани. Индустрията трябва да работи на макс. На вас министрите ви забранявам да ходите по министерствата. Ще седите тук и ще сте на разположение 24 часа, както е щабът. Министър Ананиев заминава за Плевен и Габрово веднага след заседанието. Не искам да чувам няма или свърши. Ще разговарям с най-големите български производители на медицински облекла. Ще впрегнем индустрията да работи на пълни обороти и да произвеждаме нужните маски и защитни облекла. Сега генерал Мутафчийски ще каже мерките, които ще приемем", заяви още Борисов.

Треска, кашлица и затруднено дишане са основните симптоми при коронавирус

"Разширяваме кръга от тествани лица. Болниците в Габрово и Плевен са поставени под карантина. Предлагам министъра на здравеопазването да издаде заповед са специални действия на тези две болници, като се приемат само най-спешните случаи. Всички други пациенти да не се приемат. Второто предложение е да се предат на всички болници и здравни инспекции последните китайски ъпдейти и анкетни карти, които ще се попълват от всички пациенти. Следващото решение е да се напомни на медицинските директори да посочат в следващите 12 часа колко легла имат, какви нужди имат от защитни облекла. От МФ трябва да бъдат разписани ясни правила кой и как ще изразходва средствата за борба с коронавируса", заяви генерал - майор Мутафчийски. 

"Забраняваме износа на всякакви медицински защитни облекла, маски  и консумативи. МВР и ДАНС да следят да не настане спекула", разпореди Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

"В момента имаме и грипна епидемия. В областите, в които е доказан коронавируса - Плевен и Габрово, трябва да се забранят всякакви учебни занятия, включително и в университетите. Трябва да има дистанционно обучение. Всякакви лагери и зелени училища също трябва да бъдат отменени. Всички културни събития също трябва да бъдат отменени. Специално за културните събития подкрепяме и предлагаме те да бъдат отменени в цялата страна, а не само в Габрово и Плевен", каза от своя страна Мутафчийски. 

Отменя се провеждането на културни и обществени събития. Събирания на хора на закрито - в театри, кина, зали също ще са забранени заради коронавируса. Министърът на културата Боил Банов поиска това да важи за цялата страната. "Не искаме да създаваме паника, но все пак 400-500 души в затворени помещения за 2-3 часа - рискът е голям", каза министърът. "Затваряйте всичко", заяви Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на извънредното заседание на Министерски съвет.

Д-р Гергана Николова: Някой не е спазил карантинния период и е заразил пациентите

"Спортните мероприятия също трябва да отпаднат в двете места с коронавирус. За останалите области трябва спортните събития да се провеждат без публика. Относно туризма - трябва да има вербално обясняване да не посещават тези градове", добави Мутафчийски. 

"Аз съм против да затваряме Плевен и Габрово. Това ще създаде паника. Трябва много хубаво да се обяснява, че посещението в тези градове трябва да бъде само в краен случай. Не можем да забраним на хората да пътуват до Плевен и Габрово, но трябва да ги убедим, че това трябва да се случва само в краен случай. Целта ни не е да всяваме паника. След малко ще разговарям по скайп с всички областни управители и тези мерки ще им ги прочетем отново", категоричен бе премиерът Борисов. 

Първи потвърдени случаи на коронавирус у нас?

"Умолявам отново всички да бъдат дисциплинирани. Днес ще има банкети за Осми март. Снощи в един часа цяла София светеше. Хората на групи се разхождаха и не изглеждаха притеснени. Това е много хубаво, но трябва да имаме дисциплина. Вчера и аз се натиках сред 10 000 души и се прегръщах и целувах. Трябва да даваме личен пример и това не трябва да се повтаря. Глупост направих вчера. Вие от щаба също трябва да спазвате мерките и да давате пример, защото ходите по лаборатории, тестове, проби. Отново ще кажа, че трябва да се следи за спекула с маски и облекла. Забраняваме износа им. Първо да си осигурим количествата за нас и после може да мислим да продаваме в чужбина. Искам да благодаря на всички и отново да призова за лична дисциплина и без паника", завърши Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г

Последвайте канала на

Филип Епитропов
29031 85

Свързани новини

Коментари 85

Добави коментар
ЛОЛОВ

2020.03.09 | 19:57

85
ДРЕМЕ МУ НА БОЙКО. ВАЖНОТО Е ТОЙ ДА Е ДОБРЕ.
СТАРА ЗАГОРА

2020.03.09 | 15:56

84
ГОСПОДИН БОРИСОВ ЗАЩО ЗАМЛЪКНАХТЕ ЗА СТОТИЦИТЕ ТОНОВЕ БОКЛУЦИ ВНЕСЕНИ ОТ ИТАЛИЯ ОТ ЦЕНТЪРА НА ЗАРАЗАТА - МИЛАНО. ?
"приятел" на Харизанов

2020.03.09 | 10:34

83

А,има ли връзка КОРОНОВИРУСА с БАРСЕЛОНОВИРУСА и каква е ТЯ? КОЙ ще ни каже и КОГА?!

Анонимен

2020.03.08 | 15:41

79

ХУБАВО КАЗВА БОЙКО ДАНО ДА ГО ЧУЯТ ТРЯБВА ДИСЦИПЛИНА И САМОСЪЗНАНИЕ ДА СЕ СПОЗВА

2020.03.09 | 04:53

82

А ТИ СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ ЗА ДА ЗАДМИНЕШ ИНТЕЛЕКТУАЛНО ТВОЯ БОКО.

ПЕТКОВ

2020.03.09 | 01:13

80

ГОСПОДИН БОРИСОВ СЕГА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВАС ГЛЕДА И ВИ ПОДЪРЖА С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ЛУМПЕНИТЕ. С ЦЯЛАТА СТРОГОСТ ПАЗЕТЕ НАРОДА ДА НЕ ПОСТРАДА ОТ ТОЗИ КОРОНАВИРУС И ДА НЕ ПЛАМНЕ ЕПИДЕМИЯ. ПАЗЕТЕ ГРАНИЦИТЕ ОТ МИГРАНТИТЕ ДА НЕ НАХЛУЯТ В СТРАНАТА НОСЕЩИ КАКВИ ЛИ НЕ ЗАРАЗИ.

2020.03.09 | 04:52

81

ЗА КОЙ ГОВОРИШ???ЗА ГРЪЦКИЯ БАЕ ВИ ГАНЯ???

Българин

2020.03.08 | 15:11

78

Медицински специалисти има ли Бойко?

Достатъчно ?

Анонимен

2020.03.08 | 15:08

77

Момичета искат чичковци с пачки€€€€€

ОТИВАМ ДО 3 - ТО РАЙОННО ..! СОФИЯ !

2020.03.08 | 14:29

70

НОВИНИ ПОСЛЕДНО ВИ КАЗВАМ ДА ИЗТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ С НЕЦЕНЗУРНО СЪДЪРЖАНИЕ ЗА ПРЕМИЕРА НА БЪЛГАРИЯ !

Разстроих се

2020.03.08 | 15:04

76

Горкия,разстроил се е.Обиждат нагло ДОБРИЯ премиер.ЛОШИ хора,ЛОШ народ,а УЖ живеят ЩАСТЛИВО.Забраната на негативните коментари категорично ще подобри стандарта на ЖИВОТ...

2020.03.08 | 14:41

73

В други сайтове правилата не са така либерални. Опитах във факти.бг да дам отрицателев вот за негативен коментар за Бойко и ми излезе съобщение, че вече съм гласувал. В следващея коменгар-същото, а имаше много лайкове. А кажете какво става!

Supata

2020.03.08 | 15:03

75

Евала, дано да не са твърде закъснели тези мерки????

Бай Ганьо

2020.03.08 | 14:41

74

Бай Ганьо на гръцки. Смех. На български също може да се издаде с тази корица, ще си го купя веднага.

Добави коментар

Водещи новини