Възрастта за приемане на военна служба вече ще е 40 години за всички категории военнослужещи

  • 04 март 2020 13:08

  • 2226
  • 0
Възрастта за приемане на военна служба вече ще е 40 години за всички категории военнослужещи
© Булфото (архив)

Парламентът прие промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на първо четене. Законодателната инициатива е внесена от Министерски съвет.

„За“ законопроекта гласуваха 102 народни представители, „против“ - 1 и „въздържал се“ - 52, с което той бе приет. С измененията се предлага регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи. В сега действащото законодателство на военна служба се приемат пълнолетни български граждани, които не са по-възрастни от 40 години - за офицерите, 33 години - за офицерските кандидати и сержантите (старшините) и 28 години - за войниците (матросите).

МС одобри промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Приетите промени в закона имат за цел намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и създаване на по-добри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности. Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност (в същото или по-високо длъжностно ниво) за срок една година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини