ГЕРБ с нови мерки за облекчаване на административната тежест за бизнеса

  • 28 февруари 2020 11:55

  • 656
  • 1
© Pixabay

От ПГ на ГЕРБ внесохме законопроект за изменение и допълнение в Закона за търговския регистър и за Регистъра на юридически лица с нестопанска цел. Това заяви на брифинг в парламента председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Анна Александрова.

,,Причината е необходимостта от намаляване на административната тежест върху бизнеса и създаването на законови предпоставки за въвеждането на централизираната административна информационна система (ЦАИС) и единна входна точка за подаване на годишните финансови отчети. В момента една и съща информация се предоставя по няколко пъти на няколко институции'', допълни още тя.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика

,,Една от най-често използваните услуги от бизнеса е подаването на финансови отчети. На този етап това се случва към различни институции – НАП, НСИ и към Агенцията по вписванията. Това, което правим в момента, е облекчаване на административна тежест за бизнеса, защото с въвеждането на единната точка за подаване на отчета ще направим така, че с едно влизане в определен софтуер ще се подават необходимата информация и тя ще се разпределя между отделните институции. По този начин ще се спестят време, ресурси и административни разходи'', стана ясно още на брифинга.

,,Системата представлява влизане в софтуер в единна точка, идентифициране на лицето, попълване на отчетите и на необходимите форми за статистиката и, след валидиране на докуменат и даване на номер на съответния потребител, институциите сами ще си изтеглят необходимата информация'', описа механизма и депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

,,Целевите групи са всички юридически и физически лица, които извършват дейност на територията на България'', добави Красимир Ципов.

На въпрос дали ГЕРБ обмисля да отпадне давността при приватизационните сделки, председателят на правната комисия отговори, че към момента парламентарната група и партията обмислят промени в закона, но все още не са започнали консултации с политически сили и институции.

На коалиционен съвет щяло да се реши дали и как да се отговори на искането днес на "Атака" за изслушване на военния министър Красимир Каракачанов за продажба на имоти на ведомството и негови кадрови решения.

Последвайте канала на

Novini.bg
656 1

Коментари 1

Добави коментар
Гражданин

2020.02.28 | 20:41

1

Призовавам за гражданска война срещу мутра която ни прави на луди! Бибитко охрана на другаря Живков

Добави коментар

Водещи новини