Емил Димитров даде символично начало на изграждането на компостираща инсталация край Враца

Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и участва в церемонията по първа копка за изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци на общините Враца и Мездра. Заедно с кметовете на Враца Калин Каменов, на Мездра Иван Аспарухов и представителя на строителя Стоян Кисьов той даде началото на изпълнението на проекта.

С проекти като този имаме възможност директно да инвестираме в здравето на хората и в една по-чиста среда за всички нас. С изпълнението му ще се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на общините Враца и Мездра. Това ще помогне да се изпълнят европейските и национални цели за поетапно намаляване на депонирането на този вид отпадъци. Грижата за хората не е пожелателна, а е задължителна и ние като институции играем главна роля в тази споделена отговорност, каза министър Димитров, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Общата инвестиция по проекта "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца" е над 5,8 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ, осигурена от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г (ОПОС), е  в размер на 4,4 млн. лв., а съфинансирането от бенефициента Община Враца и партньора Община Мездра – над 1,4 млн. лв. Предвижда се да бъде изградена компостираща инсталация с капацитет 8000 тона годишно. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Инсталацията ще обслужва 80 777 жители на двете общини.

Кметът Калин Каменов заяви, че с реализирането на проекта за обработка на зелени отпадъци Враца ще е пример за това как изхвърленото може да бъде екологичен продукт. "Успоредно с изграждането на компостиращата инсталация започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма вместимост. Сред мерките за ефективно управление на отпадъците планираме и инициативи за насърчаване на разделното събиране. С общи усилия можем да направим Враца чист и зелен град", добави Каменов. Кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари за ползотворното сътрудничество и добави, че с тази инсталация ще се затвори целият цикъл на обработването на биоразградими отпадъци.

Започват проверки на хвостохранилищата и шламохранилищата в страната

Представителят на фирмата-изпълнител "Компонаре" ДЗЗД Стоян Кисьов каза, че ще се изгради иновативно съоръжение за обработката на над 7200 тона зелени отпадъци годишно. Те ще се превръщат в суровина за дейности в озеленяването и земеделието.

Министър Димитров съобщи още, че в община Враца се изпълняват и други ключови проекти по ОПОС. Реконструирана и въведена в експлоатация е пречиствателна станция за отпадъчни води. Успешно е приключил и първият етап от реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежи на град Враца.

По покана на кмета Калин Каменов министър Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и проследи работата по изграждането на нов довеждащ водопровод за Враца. В момента се работи по полагане на сферографитни чугунени тръби при строежа на новия водопровод от язовир "Среченска бара" до града. Подобна реконструкция се извършва за пръв път от 70-те години насам. Използва се иновативна технология, съобразена с всички екологични норми. Дейностите са част от последната фаза на проекта за водния цикъл на Враца, финансиран по ОПОС – инвестициите възлизат на над 115 млн. лв. (от които безвъзмездната помощ е над 78 млн. лв.), а срокът на изпълнение е краят на 2021 г.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет