Общинският съвет приема наредба, уреждаща управлението в гробищните паркове

  • 27 февруари 2020 15:38

  • 731
  • 0
Общинският съвет приема наредба, уреждаща управлението в гробищните паркове
© Pixabay

Общинският съвет приема наредба, с която урежда управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремация, ползването и благоустрояването на гробните места. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за устройство на територията, предложени от Юлиан Ангелов от ВМРО/ Обединени патриоти. Промените бяха гласувани с 85 гласа "за", 13 "против" и 32 въздържали се.

Определят се и изисквания към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове, предава БТА. 

Плащаме за урна в София за 20 години

Целта е да не се позволи на определени лица и фирми да рекетират хората, обясни Юлиан Ангелов. По думите му това е регулация, която е била въведена от Столична община в последните две години.

В хода на дебата вносителят Юлиан Ангелов обясни, че към момента няма законово основание, въз основа на което общините да регулират тези дейности. Той посочи, че идеята е фирмите, които работят в гробищните паркове, да отговарят на определени изисквания, така че в никакъв случай да не се получава това, което е в момента, а именно поругаване паметта на починалите и рекет върху опечалените.

НС одобри на първо четене и проекта за промени в Закона за устройство на територията, внесени от нечленуващия в парламентарна група Спас Панчев. За проекта гласуваха 87 народни представители, 36 бяха "против" и осем се въздържаха.

70 камери пазят гробищата в големите градове

С тях се предлага технологичното обновяване на приемо-предавателните мобилни станции да се извършва без издаване на ново строително разрешение, когато е върху вече изграден обект и няма съществени конструктивни промени. Последното ще се доказва със становище на сертифициран инженер-конструктор. Изискванията и редът за измерването на електромагнитните излъчвания остава непроменен - по реда на Закона за здравето.

Въвежда се и допълнителен контрол чрез задължение за операторите да представят конструктивното становище и протокола за измерване на електромагнитните излъчвания в специално създаден регистър на Комисията за регулиране на съобщенията. Една от основните идеи на предложените законодателни промени е създаването на стимул за инвестиции във високоскоростни мрежи и услуги.

Приблизително 106 млрд. евро ще струва на сектора технологичното обновяване, мотивира предложението си Панчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
731 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини