Дани Каназирева се срещна с протестиращите, срещу каменната кариера над село Белащица

  • 27 февруари 2020 11:44

  • 471
  • 0
Дани Каназирева се срещна с протестиращите, срещу каменната кариера над село Белащица
© Областна управа - Пловдив

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева се срещна с жители от селата в Родопската яка - Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково и Гълъбово, които протестираха срещу каменната кариера над село Белащица пред сградата на община Родопи.

Пред тях тя заяви, че са прегледали цялата документация по случая и е на мнение, че ще намери законови основания, за да бъде защитен общественият интерес.

Според областния управител грешка е, че през 2010 г. не е възложена ОВОС, а е минало само с преценка от РИОСВ. От концесионера са входирани две искания за удължаване на концесията, както и за концесия на нови 50 дка.

Дани Каназирева: Около село Ягодово тече добре организиран незаконен добив на инертни материали

Дани Каназирева каза, че е разговаряла с Басейнова дирекция и ВиК, за да бъдат проверени всички водоизточници в района, защото имат информация, че близо да кариерата има два извора, които все още захранват високата част на село Белащица. Ако това се потвърди, ще иска ВиК, а не инвеститорът да изгради санитарно охранителна зона около тези водоизточници, защото, ако те попадат в т.нар. "пояс 2", е недопустима концесионна дейност и не следва да се удължи концесията, каза Каназирева.

Освен това ще настояваме, относно искането за концесия на нови 50 дка, задължително РИОСВ да изготви ОВОС.

"Категорично заедно с кмета на общината Павел Михайлов сме на страната на хората", каза Каназирева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини