ДПС: Хората с хронични заболявания, завърнали се от рискови райони, да бъдат поставяни под карантина от личните лекари

  • 27 февруари 2020 11:19

  • 724
  • 0
ДПС: Хората с хронични заболявания, завърнали се от рискови райони, да бъдат поставяни под карантина от личните лекари
© Булфото (архив)

Хората с хронични заболявания, завърнали се от заразени райони, да бъдат поставяни под карантина от личните лекари, предлага Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Той отбеляза, че личните лекари получават информация за пътувалите в чужбина пациенти на база на анкетните карти, попълвани от тях на летищата и сухопътните граници. Информацията от формулярите чрез РЗИ отива до личните лекари. Те на свой ред, познавайки болните, техните заболявания, трябва да преценят - тези, които са с хронични заболявания, злокачествени болести, компрометирана имунна система, податливи да бъдат виросо-заразоносители, трябва да бъдат поставяне под карантина, разясни пред журналисти в НС идеята си председателят на социалната комисия.

Деница Сачева призова хората да не се поставят под карантина самоцелно

Останалите, които имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система. Решението за такива мерки, според Адемов, трябва да бъде взето от кризисния щаб, защото законодателството е категорично - когато има опасност от заразяване, има член 43 в КСО, а в международната класификация на болестите карантината си има собствен код. Той смята, че премиерът има основание да се притеснява за стабилността на бюджета на НОИ заради болничните за карантина.

Адемов припомни, че в бюджета на ДОО за 2020 г. за фонд "Общи заболявания и майчинство" са предвидени 1,2 млрд лв. като 460 млн.лв от тях са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината. Ако на всички, завърнали се от заразени с вируса райони, бъде издаден болничен, рисковете пред бюджета на ДОО са налице, коментира председателят на социалната комисия. Затова е важно да се прецизира кръгът на тези, които се поставят в изолация. По-важно е в момента да няма условия за противопоставяне между медицинската и финансовата стабилност на НОИ, категоричен е Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини