Парламентът прие на първо четене Законопроекта за Националния институт по метеорология и хидрология

  • 26 февруари 2020 13:38

  • 251
  • 0
Парламентът прие на първо четене Законопроекта за Националния институт по метеорология и хидрология
© Булфото (архив)

Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за Националния институт по метеорология и хидрология с 81 гласа "за", 32 "против" и 16 въздържали се.

Необходимостта от законодателни промени бе мотивирана с решението за преобразуване на НИМХ в юридическо лице, което е в сила от 1 януари 2019 г.

С промените Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от основно звено при Българската академия на науките става юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с делегиран бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.

По този начин НИМХ е обособен като национална научна организация за осъществяване на оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, както и за научни изследвания, за научно-приложна, иновативна и образователна дейност, се посочва в мотивите на законопроекта.

Парламентът ще разгледа доклада за работата на Временната комисия за НАП

Според приетата нормативна уредба Националният институт по метеорология и хидрология осъществява фундаментални и приложни научни изследвания, иновативна и образователна дейност в областите метеорология, хидрология и агрометеорология и има оперативни функции, свързани с изпълнение на задълженията на Национална хидрометеорологична служба на Република България. Органи за управление на НИМХ са Общо събрание, Научен съвет и генерален директор. Регламентира се още, че длъжността генерален директор на НИМХ може да бъде заемана само от хабилитирано лице или лице с научна степен "доктор на науките".

В законопроекта е записано, че имуществото на НИМХ е държавна собственост.

Срещу промените възразиха от "БСП за България". Атанас Костадинов посочи, че с този законопроект се създава един Франкенщайн, който по думите му действа от доста дълго време. Той определи като парадокс това, че за да ползват услугите на НИМХ, българските институти трябва да плащат и попита къде остават Института за биоразнообразие и Природонаучния музей на БАН.

Проф. Станислав Станилов /"Атака"/ също възрази срещу така предложения законопроект. Той посочи, че така предложеният законопроект на първо четене е некадърно написан като правилник за един човек. Станилов визира сегашния председател на НИМХ.

"Министърът да обърне внимание, че той е назначил този директор в нарушение на Закона за академичния състав, тъй като директорът е навършил 65 години - възрастта за пенсиониране", посъветва проф. Станилов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини