МРРБ отпуска чрез ОП "Региони в растеж" 3 млн. лева за ремонт на Тракийския университет в Стара Загора

  • 26 февруари 2020 13:01

  • 229
  • 0
МРРБ отпуска чрез ОП "Региони в растеж" 3 млн. лева за ремонт на Тракийския университет в Стара Загора
© Novini.bg

Предвижда се обновяване на Тракийски университет в Стара Загора с 3 млн. лева, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ чрез Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съобщиха от ведомството.

Управляващият орган на програмата е обявил за публично обсъждане изменение на процедурата "Подкрепа за висшите училища в България" по приоритетна ос 3 "Регионална образователна инфраструктура". Мярката финансира условия за модерни услуги в сферата на висшето образование чрез обновяване на материалната база, осигуряване на съвременно оборудване и обзавеждане на висшите училища. По този начин висшето учебно заведение ще има срок до 29 май т.г. да кандидатства с проектно предложение.

До момента по процедурата са сключени 13 договора, по които безвъзмездната финансова помощ от програмата е на обща стойност 40,7 млн. лева.

Тол системата тръгва от 1 март

С предложените за обсъждане промени се цели и допълване на условията за съвместимост с приложимия режим на държавна помощ. Така ще може да се финансират обекти в университетите, в които се осъществява както основната образователна дейност, така и допълнителна стопанска дейност - учебни зали, които в отделни случаи се ползват под наем за провеждането на различни събития, басейни, спортни зали, в които се допускат и външни лица срещу заплащане и т. н. Условието за съответствие с приложимия режим е стопанската дейност да не надвишава 20 на сто от общия годишен капацитет инфраструктурата, т.е. 20 процента от времето, през което тя се използва. Другата допустима възможност е за помещения, които представляват обичайни съоръжения и в тях се изпълнява стопанска дейност - например книжарници, студентски столове и т.н., които не заемат повече от 20 на сто от площта на финансираната инфраструктура.

В началото на годината МРРБ отпусна още 8 млн. лева. от ОПРР за ремонт на седем общински и държавни професионални гимназии в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство и растениевъдство и животновъдство в Берковица, Две могили, Елхово, Нови пазар, Лозница, Професионална гимназия по облекло "Ана Май" в Пловдив и Професионална гимназия по електроника и енергетика - Банско.

Последвайте канала на

Novini.bg
229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини