Кметът на Перник: Отдалечаваме се от критичната ситуация

  • 25 февруари 2020 09:07

  • 1613
  • 5
Кметът на Перник: Отдалечаваме се от критичната ситуация
© Кадър: БТВ

От началото на месец февруари нивото на яз. „Студена“ се е повишилос около 2 метра, което е около 800 000 кубика вода. От началото на месеца досега притокът винаги е по-висок от оттока на язовира. Това заяви кметът на Перник Станислав ВладимировСтанислав ВладимировСтанислав Владимиров е роден на 30 декември 1978 г. в София. Завършил е средното си образование в в ефира на БТВ.

По думите му критичният месец е бил януари, когато нивото на водата е достигнало минимума си.

Кметът на Перник връща за ново обсъждане бюджета на общината

„Въпрос на броени дни беше да влезем в мъртвия обем и да черпим от основната тръба. Най-хубавото нещо е, че вече се отдалечаваме от тази критичност, която беше през януари. Прогнозата е за валежи, което отново ще увеличи водата в „Студена“, каза още Владимиров.

„Оптимистичните прогнози са, че ако има влажна пролет, в края на сезона може да се говори за много по-облекчен режим на водата, а именно нощен, което няма да затруднява толкова жителите на Перник. В средата на март трябва да започнат тестовете за водоподаването от яз. „Бели Искър“. Тогава ще спре и черпенето на вода от „Студена“, за да може язовирът да започне да се пълни с по-бързи темпове. Вече няма опасност и за рибата в язовира и няма да се стигне до ваденето ѝ“, заяви градоначалникът.

Според последни данни малко над 4 млн. куб. м е водата в „Студена“ при капацитет на язовира над 25 млн. кубика. Притокът е по-голям от разхода на вода и затова би трябвало обемът да се увеличава. Той обаче е много далеч от състояние, в което язовирът може да се напълни.

Положени са 5 км тръби от водопровода Мало Бучино-Перник

За да може Перник да не стига отново до подобни критични ситуации, започна строителството на водопровод от София. Копае се паралелно от двете страни – откъм софийското село Мало Бучино и откъм Перник, а целта е тръбите да се срещнат. Около 100 м остават, за да се срещне багерът, който копае от страната на Перник, с този, който копае от страната на София.

Вчера 100 м преди срещата на изкопите, излиза скала, която не може да се разбие от багерите. Има и още 250 м при включването на тръбата с мрежата на Перник. Общо 350 м остават при изкопани и положени тръби над 13 км. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1613 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
"приятел" на Харизанов

2020.02.25 | 09:25

1

А,ПОТЪНАЛИТЕ и ПОТЪВАЩИТЕ МИЛИОНИ ЕВРО там,НАМЕРИХТЕ ли????

Очевидец

2020.02.25 | 11:24

2

Сега е моментът да си обходите тръбопровода отново и да си отстраните течовете. На главното шосе за София се лее вода като за световно от спукания тръбопровод, всички го виждат, но никой не предприема мерки за отстраняването му.

ГОТИНИЯ

2020.02.25 | 11:44

3

Време е да се отдалечиш и от Корнела и БСП!?Ти си умно момче!Направи го!?

2020.02.25 | 12:29

4

Кмете, ако не беше Боци щеше да си с тъжната физиономия до края на мандата си . Твоите само лаят по темата. Бягай от червената чума докато не е станало късно!

1

2020.02.27 | 16:33

5

Които са на зор, построиха две болници на гола поляна, ние 13 км. тръба насред никаква зима не можем да положим вече два месеца.

Добави коментар

Водещи новини