Екатерина Захариева към колегите си от Западните Балкани: Не се обезкуражавайте, реформите не са за Брюксел, а за вашите граждани

  • 24 февруари 2020 15:29

  • 603
  • 2
Екатерина Захариева към колегите си от Западните Балкани: Не се обезкуражавайте, реформите не са за Брюксел, а за вашите граждани
© Министерски съвет

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заяви в Солун пред колегите си от Западните Балкани, че подкрепата на България за европейската им интеграция продължава, и ги призова да продължат с реформите, а държавите от Европейския съюз - да изпълняват обещанията си и да започнат преговори за присъединяване с Република Албания и Република Северна Македония, съобщи пресцентърът на МВнР.

Не се обезкуражавайте, напредвайте с реформите заради вашите граждани, не само заради Брюксел и заради изпълнението на задължителните критерии - вашите граждани заслужават да живеят в правови, демократични и проспериращи държави, каза Захариева на първите дипломати от региона по време на организираната от гръцкото Министерство на външните работи конференция "От Солун до Загреб" в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Според всички анализи на Световната Банка държавите от Западните Балкани са най-застрашени от "изтичане на мозъци", заяви българският първи дипломат и допълни, че всяко правителство е длъжно да работи за добър живот на гражданите си, включително като създаде условия за качествено образование и професионална реализация на младите хора, за да остават в родината си.

Екатерина Захариева ще участва в конференцията на високо ниво за Западните Балкани "От Солун до Загреб"

Министър Захариева имаше послание не само към страните-кандидатки, но и към държавите от Европейския съюз. На тази маса всички говорим в един глас. След срещата на върха в Солун 2003 по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година организирахме отново среща на върха, посветена на разширяването, а сега всички очакваме и срещата в Загреб т.г. Призивът ми към колегите от страните-членки на ЕС е да спазваме обещанията си и да дадем зелена светлина за преговори с Република Албания и Република Северна Македония. Началото на преговорите не е край на преговорите, а първите стъпки по един дълъг път. Но ако не може да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме, каза Захариева.

Третото ми послание е,  че новата методология за преговори, представена от Европейската комисия, не бива да е причина за отлагане за пореден път на началото на преговорите за членство с Република Албания и Република Северна Македония, заяви българският вицепремиер.

Много е важно и изпълнението на договорите за добросъседство - това показва зрялост и увереност, че когато нашите съседи седнат до нас на съветите в Брюксел, където се решават много тежки въпроси, трябва да са решили всички отворени въпроси със съседите, каза Захариева.

На конференцията в Солун присъстват министрите на външните работи на България, Гърция, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Черна гора и Хърватия, и.д. външен министър на Албания и зам. външните министри на Босна и Херцеговина и на Румъния. В последния момент заради ситуацията с коронавируса в Италия участието си отмени министър Луиджи ди Майо.

Представителите на Европейската комисия потвърдиха, че стоят зад мнението си, че трябва да започнат преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Република Албания и това ще бъде и заключението от годишните доклади за напредъка на страните, които ще бъдат публикувани другата седмица.

"Европейското членство е най-силният стимул за вътрешни реформи, както и за гарантиране на мира, стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани - се казва в заключителната декларация на срещата. - Като изтъкваме важността разширяването на ЕС да продължава да стои сред топ приоритетите на Съюза, припомняйки декларацията от Срещата в Загреб през 2000 г., дневния ред от Солун 2003, декларацията след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София от 2018 година и дневния ред от София 2018, отново подчертаваме, че обединението на Европа няма да е пълно без присъединяването на страните от региона в Европейския съюз".

Участниците приветстваха още инициативите в рамките на Берлинския процес, който тази година се председателства от България и от Република Северна Македония.

Екатерина Захариева за отношенията ни с Москва: България не воюва с никого

 

Последвайте канала на

Novini.bg
603 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
на та

2020.02.24 | 16:00

1

на тая простата от козяк са и спуснали опорни точки и тя върти като развелен грамофон.

ТРАВЕСТИТА

2020.02.24 | 17:16

2

към колегите си от западните Балкани

Добави коментар

Водещи новини