Еврокомисарят по вътрешните работи: Много е важно да пазим общите ни външни граници

  • 24 февруари 2020 12:45

  • 315
  • 1
© Novini.bg

Много е важно да пазим общите ни външни граници. Това каза европейският комисар по вътрешни работи Илва Йохансон на среща с депутати в Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg.

Аз съм комисар от два месеца и половина и моят първи стремеж е да помогна на страните членки. Фронтекс (Европейската агенция за гранична и брегова охрана) е важна част от програмата, но също и службата за подкрепа на бежанците. Не мога да изключва разминавания, но смятам, че трябва да се фокусираме върху взаимното подпомагане в тази област. Напълно съм съгласна, че трябва да развиваме още Евродак (Европейска система за сравняване на дактилоскопични отпечатъци на лица, подали молба за убежище). Има и такова предложение – да имаме повече биометрични проверки по границите в рамките на системата, заяви Йохансон.

Борисов към комисар Йохансон: Трябва общоевропейско решение как да действаме с коронавируса

Ще разчитаме на интероперативността, взаимодействието. Засега аз ще насоча вниманието си към изпълнението на тази интероперативност. Ние разчитаме толкова много един на друг, че една страна членка да не се справя с интероперативността, това ще рефлектира върху всички останали. Трябва да следим тези неща. Страх ме е малко да не стане ситуация, в която вземаме решение на европейско ниво, а след това не следим изпълнението. Именно това трябва да направим – отделните системи за сигурност да си сътрудничат, каза още еврокомисарят.

Последвайте канала на

Novini.bg
315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
"приятел" на Харизанов

2020.02.24 | 13:22

1

Но ние ги "пазим" госпожо Йохансон,защо не отидете с ДЖИПА да видите какъв РЕД от БОДЛИВА ТЕЛ за МИЛИОНИ сме ДРЪПНАЛИ по границата ни?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини