Борисов към комисар Йохансон: Трябва общоевропейско решение как да действаме с коронавируса

  • 24 февруари 2020 11:47

  • 734
  • 3
Борисов към комисар Йохансон: Трябва общоевропейско решение как да действаме с коронавируса
©

Миграцията e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента успешно управляваме миграционния натиск.

Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът отбеляза, че се отчита намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019 г. Това по думите на Борисов се дължи както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция.

Борисов доволен: Все повече българи се прибират

В рамките на разговора министър-председателят Борисов изтъкна, че високо оценява подхода на комисар Йохансон да посети държавите членки и да се запознае с техните нагласи по отношение на новия Пакт по миграция и убежище. По този въпрос премиерът акцентира върху значението на баланса между отговорност и солидарност и отчитането на спецификите на отделните държави.

„България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент“, посочи Борисов. Министър-председателят добави, че ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

„Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия“, категоричен беше министър-председателят. Борисов изрази увереност, че бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция. Според българския премиер е добре също така да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка Борисов отбеляза, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България. „Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията“, заяви премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, като добави, че това е постоянен приоритет на правителството.

Кирил Ананиев обяви от какво е починал китаецът в Банско

Министър-председателят постави и темата с коронавируса. „Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме“, отбеляза Борисов по време на срещата си с комисар Йохансон. На разговора в Министерския съвет присъства и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
734 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
re

2020.02.24 | 12:15

1

решението е много простто - тъпите герберастия ще избият българите както избиха свинете. хуманно - с пяна

2020.02.24 | 12:21

2

двама милиционери които нищо не разбират от здравеопазване

haha

2020.02.24 | 12:42

3

Предлагам-циганите на сапун!

Добави коментар

Водещи новини