Почетно консулство на България беше открито във Вилнюс

  • 22 февруари 2020 10:52

  • 303
  • 0
Почетно консулство на България беше открито във Вилнюс
© МвНР

Почетно консулство на Република България отвори врати в Република Литва. То е със седалище в столицата Вилнюс, почетен консул е Лауринас Йонушаускас, а консулският окръг обхваща територията на цялата страна.

Акцент в работата на почетния консул ще бъде развитието на двустранните отношения, в частност търговско-икономическия и културния обмен между институции, фирми и граждани на България и Литва.

Лауринас Йонушаускас получи консулския си патент и екзекватура за територията на Литва на официална церемония във Вилнюс. Българският посланик в Полша, акредитиран и за Република Литва, Емил Ялнъзов приветства новия почетен консул от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и подчерта близките приятелски и съюзнически отношения между България и Литва.

Настоящата професионална дейност на Лауринас Йонушаускас е в сферата на бизнеса. Той е собственик на галерия „Arty Cube“. Бил е и представител в Литва на Швейцарско-литовската търговска камара. Лауринас Йонушаускас притежава и солиден опит в дипломацията. Заемал е различни позиции в Министерство на външните работи на Литва, включително и в задграничните представителства в Брюксел и Москва.

На церемонията по откриването на почетното консулство присъстваха заместник-министърът на икономиката и иновациите на Литва Мариус Скуодис, високопоставени служители на литовското Министерство на външните работи и представителството на Европейската комисия, посланици и дипломати, както и група българи, постоянно пребиваващи в страната.

 

Плакат срещу бежанците се появи във Вилнюс

Последвайте канала на

Десислава Станева
303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини