ВМРО иска квота за българска музика в телевизиoнния и радио ефир

  • 21 февруари 2020 14:08

  • 281
  • 1
ВМРО иска квота за българска музика в телевизиoнния и радио ефир
© Pixabay

ВМРО предлага една трета от дневното музикално съдържание в радио и телевизионния ефир да бъде за българска музика. Предложението даде депутатът от партията Мария Цветкова. 

Тя обясни, че законопроектът, който са внесли, цели въвеждането на квоти за българска музика, като целта е стимулирането на производството и разпространението на българска музика в медиите, както и съхраняването на българската култура и език.

Дебатът за повече българска музика в ефира се разраства

"Най-малко една трета от дневното музикално съдържание от радио и телевизионния ефир да бъде предназначено за българска музика, като от това време се изключват новините, филмите, спортните предавания и рекламите", посочи тя на брифинг в парламента.

Другата промяна, която предлагат от ВМРО, предвижда една втора от българската музика с текст - да е с текст на български, обясни Цветкова.

По думите ѝ квотите ще важат за времето от 6.00 ч. до 22.00 часа. Цветкова цитира данни от проучвания, според които 20 на сто е процентът на българската музика на български език в родния ефир.

"Затова предлагаме тази промяна, която е защита на националния интерес и идентичност", посочи тя. Сред държавите с квоти, които Цветкова даде за пример, са Великобритания, Франция, Унгария, Полша и други.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1/3 "българска" музика...

2020.02.21 | 15:10

1

Че то и сега си е така - ПОНЕ1/3 ЧАЛГА...

Добави коментар

Водещи новини