Прокуратурата не е установила негодното месо в Плевен да е продавано в търговската мрежа

  • 20 февруари 2020 15:09

  • 540
  • 0
Прокуратурата не е установила негодното месо в Плевен да е продавано в търговската мрежа
© Pixabay

Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство във връзка с установеното месо с неизяснен произход, съобщиха от ведомството.

Производството е задействано затова, че на неустановени дати до 6 февруари т. г. в Плевен са нарушени правилата, уреждащи добива, производството, преработката, съхранението и търговията с храни от животински произход. С това са изложени на опасност здравето и живота на потребителите, което е престъпление по чл.350, ал.2 от НК, се посочва в съобщението. Към момента от събраните данни по проверката, не се установява месото да е продавано в търговската мрежа.

На 6 февруари, 2020 г., в РП-Плевен е заведена прокурорска преписка по повод подаден сигнал от Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен. В него има данни за съхранение на територията на областния град "на заразено месо с неизяснен произход". С оглед данните за голямо количество месо в складове на фирма в Плевен, наблюдаващият прокурор е разпоредил описване и измерване на месото и месните продукти. За времето от 7 февруари до 14 февруари представители на ОДБХ, на икономическа полиция при ОДМВР ежедневно са описвали и измервали животински и неживотински продукти в складове и цех на фирмата. Указано е и да се съберат всички документи по случая.

Иззеха тонове месо с изтекъл срок на годност при спецакция в Плевен

В резултат на проверката са установени 50 тона продукти с неизяснен произход и към 6200 кг месо с изтекъл срок на годност. За цялото количество на собственика и на управителя на фирмата от ОДБХ са издадени Разпореждания по Закона за храните за насочване и унищожаване на суровини и храни от животински произход.

От датата на подаване на сигнала, станал повод за проверката, са взети незабавни мерки да не се допуска изнасянето и разпространението на въпросното месо от проверяваните складове.

По случая продължава работа разследващ полицай, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Novini.bg
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини