ГЕРБ: Осигурени са 20 млн. лева за въздушни линейки

  • 20 февруари 2020 14:05

  • 659
  • 1
ГЕРБ: Осигурени са 20 млн. лева за въздушни линейки
© Pixabay

След дълги преговори с Европейската комисия са осигурени 20 млн. лева по ОП "Региони в растеж" за хеликоптери - линейки, съобщи Димитър Главчев /ГЕРБ/ пред журналисти в парламента.

Той отбеляза, че това е една тема, която е била отразявана напоследък с отрицателен знак, но сега има добра новина. Главчев коментира, че по темата се работи далеч преди внасянето на петиция в Министерския съвет.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова посочи, че в ОП "Региони в растеж" има ресурс от над 163 млн. лева, с който се финансира цялостното реформиране на спешната помощ - доставка на линейки и съответните съпътстващи разходи за оборудване и ремонт на всички спешни медицински центрове в страната. Тя отбеляза, че с първоначалните ресурси не са успели да осигурят закупуването на т.нар. въздушни линейки, но след допълнителни преговори с ЕК, и спрямо бюджетите, с които разполагат в програмата, са успели да осигурят тези допълнителни 20 млн. лева, с които да допълнят мерките, изпълняващи се към момента с Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Планинските спасители, помогнали на ранената в Пирин жена: Не намерихме хеликоптер, с който да я транспортираме

Надявам се, че с колегите от МЗ ще направим максимално възможното, за да осигурим закупуването не на една, както се коментираше, а на две въздушни линейки, каза Деница Николова. По думите й, това е въпрос на структуриране на самия проект от МЗ, защото освен доставката на самите въздушни линейки, има и съпътстващи елементи, като изграждането на хеликоптерни площадки, тяхното лицензиране, обучението на екипите, които ще работят в тези линейки, и осигуряването на допълнителни средства за обезпечаване на дейността им.

Директорът на дирекцията "Медицински дейности" към МЗ Ивиан Бенишев посочи, че работят в тясно сътрудничество с МРРБ. Тази идея за спешната медицинска помощ по въздух не е никак нова, коментира той. Надявам се с осигурените средства да успеем да развием един пилотен проект, който да покаже нов тип организация, логистика, поддръжка, обучение на хората, които ще управляват или ще изпълняват медицинските дейности на борда, добави Бенишев.

Последвайте канала на

Novini.bg
659 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дай Боже

2020.02.20 | 16:11

1

най-сетне да се случи!

Добави коментар

Водещи новини