Захариева: Енергетиката винаги е въпрос на национална сигурност

  • 19 февруари 2020 16:11

  • 741
  • 6
Захариева: Енергетиката винаги е въпрос на национална сигурност
© Кадър - Нова телевизия

Отношенията между България и Русия са добри. Недопустимо е да се извършва шпионска дейност от руски дипломати на територията на България. Това заяви в предаването "Плюс/Минус" в ефира на Нова телевизия външният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

На въпрос дали напрежението между България и Русия се отразява на Балкански поток, тя заяви, че това е български проект и се работи по него. "Работим и по интерколектора в Гърция, по който трябва да дойде азербайджански газ. Целта е да има по-добра цена за българския бизнес на газ. Българският интерес е най-важен за нас. Енергетиката винаги е въпрос на национална сигурност", отсече още тя.

Тя бе категорична, че САЩ е стратегически партньор за България.

"Целият свят се стреми към Западния модел на демокрацията, а ние все повече се притесняваме дали той е правилен. Западът, като че ли липсва като глобален играч в конфликтите. Различните остават", каза още тя.

МВнР: ЕС стартира нова операция за прилагане на оръжейното ембарго спрямо Либия

"Отношението към България е добро и се гледа с уважение към нас в ЕС. Не сме голяма икономическа сила и не сме с голяма военна мощ - най-важна е репутацията ни", подчерта още Захариева.

По думите ѝ влизането в Еврозоната е разписано още при приемането на страната ни в ЕС. "Най-богатите и най-интегрираните държави са Еврозоната. Ако искаме да сме част от тези, които вземат решенията  - то трябва да сме в Еврозоната. Левът отдавна е вързан за еврото. Няма никаква опасност", обясни още министърът на външните работи.

"За януари месец 17 000 българи са подали и получили временен статут във Великобритания. Чакаме новата миграционна система и най-вероятно българите, които отиват след Брекзит там - ще са по нова точкова система", обясни още тя.

Попитана дали се очакват още забрани за влизане на българи в САЩ, тя заяви, че няма информация, но те са казали, че ще има и отново ще са на висока позиция у нас.

Захариева се срещна с помощник.-държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси

 

Последвайте канала на

Novini.bg
741 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.02.19 | 17:33

3

Тая скумрия дали се чука отзад ?

Тая

2020.02.20 | 06:26

6

скумрия веднъж я праснах отзад , УЖАС залепна ми люспа от домат

Тази

2020.02.19 | 19:21

4

скумрия е травестит така че начина е един

2020.02.19 | 20:11

5

куха лейка , ти пък какво разбираш от енергетика .

2020.02.19 | 17:02

2

малииии и таз вече разбира от енергетика

felix

2020.02.19 | 16:51

1

И защо ЕРП-тата са в чужди ръце???

Добави коментар

Водещи новини