ВМРО искат промяна в Закона за пътищата заради винетките в участъци от Столична община

  • 19 февруари 2020 11:13

  • 449
  • 0
ВМРО искат промяна в Закона за пътищата заради винетките в участъци от Столична община
© Фейсбук/ Карлос Контрера

ВМРО настоява Министерският съвет да изключи някои участъци от Столична община от обхвата на тол системата. Патриотите внасят и промени в Закона за пътищата автобусите на градския транспорт също да не заплащат тол такса. Това заяви председателят на Комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет Карлос Контрера пред журналисти в парламента.

"ВМРО иска среща с Министерския съвет и ресорния министър относно винетките и тол таксите в някои участъци от Столичната община. Има правна възможност по Закона за пътищата тези участъци да бъдат изключени от тол системата за платено преминаване с постановление на Министерския съвет", посочи той. "Обещания много, този казус е от миналата година", коментира Контрера.

Вижте всички пътища в Столична община, за които винетки не се искат

Той съобщи, че съществува и още един казус - според действащата правна рамка автобусите на градския транспорт също трябва да заплащат тол такса. За София става въпрос за 168 автобуса, които от 1 март ще трябва да заплащат тол такси, посочи Контрера.

Това са разходи от над 1,3-1,5 млн. лева само за Столична община, представете си в другите общини, отбеляза той. 

Контрера заяви, че ще внесат предложение в деловодството на парламента да се промени Законът за пътищата и градският транспорт да бъде изключен от тол системата. Това е предложение, което сме коментирали с колеги от ГЕРБ включително, уточни той и апелира народните представители бързо да го разгледат.

Според Карлос Контрера е несправедливо и нелогично социален транспорт, какъвто са крайградските линии, да заплащат такса, т.е. държавата да субсидира от едно перо на републиканския бюджет и да прибира средствата на друго основание.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини