Машинният вот забуксува 

  • 18 февруари 2020 18:40

  • 2633
  • 9
Машинният вот забуксува 
© Булфото (архив)

Ремонтът на Изборния кодекс забуксува. Работната група за промяна на изборните правила не постигна съгласие по нито един въпрос, свързан с машинния вот още на прага на дейността си. Това съобщиха представители на групата, които заседаваха повече от три часа на закрито заседание в Народното събрание.

Машинно гласуване ще има, каквото е решението на Министерски съвет, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини,  съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ, цитирана от БНР.

Бойко Борисов: Скъпо ще е, но ще гласуваме машинно!

Тя призна, че първото съществено заседание на работната група е зациклило по темата за машинното гласуване, макар да е станало ясно, че най-вероятно машинното гласуване ще е с машини, подобни, но не същите, на тези, с които гласувахме на европейските избори: "С тъч-скрийн машина, която е подобна на предходните, с памет, която ти показва за кого си гласувал, с възможност за сканиране на самия код на бюлетината. Нашата парламентарна група има предложение да не лишаваме българските избиратели – тези, които искат да гласуват с хартиена бюлетина".

Стана ясно, че коалиционният партньор Обединени патриоти напълно отхвърля машинното гласуване във вида, упражнен на евровота, от ДПС са отсъствали, партия "Воля" е в консенсусна позиция за машинното гласуване, а от БСП настояват за цялостното му въвеждане. Това потвърди заместник-председателят на парламентарната група "БСП за България" Крум Зарков: "Не решихме нито един въпрос за това как точно да се проведе. Като че ли отново се прокрадва идеята за ограничаване или отмяна или обезсмисляне на машинното гласуване".

От Спортния тотализатор са обяснили, че техният софтуер не би сработил с оглед на дължината на интегралната бюлетина, каквато бе идеята на ДПС за гласуване машинно по примера на пускане на фиш като в държавното тото.

Парламентът е готов да реши въпросите около машинното гласуване

От Централната избирателна комисия също са били скептични за въвеждането на машинното гласуване, съобщи Анна Александрова: "От ЦИК изразяват становище, че няма да успеят да се справят".

Повечето експерти са отхвърлили машинното преброяване. Времето притиска парламента призна Александрова.

От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която откри нова детска градина в село Бело поле, община Ружинци, изрази редица свои опасения и за въвеждането на машинното гласуване, и за работата на работната група: "Много от по-възрастните наши съграждани се притесняват от техниката. Моето притеснение, примерно, е, че ако спре ток или можем ли да осигурим във всичките секции да има техници, които при определен кризисен момент да реагират. Надявам се дебатите в работната група да решат тези проблеми". 

Караянчева: Машинното гласуване ще затрудни изключително много българските граждани

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2633 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Бай шиле

2020.02.18 | 19:20

1

Да не се пънат- с машини или без няма да гласувам . Да си ги избират мангалите. Аз такъв грях на душата си няма да сложа.

2020.02.18 | 21:21

6

Ами защо се празниш тогава!

Истината

2020.02.18 | 19:28

2
Абсолютно си прав! Много точно! Има начини за манипулиране и на машиния вот!
milko

2020.02.18 | 19:55

3

buksuvay na mqsto dai malko gass!

Даа

2020.02.18 | 20:42

4

Гербаджийската измет отново ще бойкотира машинния вот. При машинен вот изметта ще се бори за влизане в парламента. Ще се борят до край.

не

2020.02.18 | 21:18

5

не са немерили хакери да хакват машитене и да възтържестува новото бкп

2020.02.18 | 21:53

7

На еднокнижното добиче от Банкя не му отърва да има машинен вот.

2020.02.18 | 22:54

8

Ето как се работи за бедния народ,по този начин ще забогатем като запада.

2020.02.19 | 04:27

9

АБЕ ТОВА БСП САМО ГЛУПАЦИ И ИДИОТИ ЛИ ИМА ЗА ЗАСТЪПНИЦИ
ЕДИН СВЕСТЕН КОМЕНТАР НЕМОГАТ ДА СЪТВОРЯТ

Добави коментар

Водещи новини