Кметът на столичния "Изгрев" разкри дали ще въведе платено паркиране

  • 17 февруари 2020 11:34

  • 4312
  • 4
© Фейсбук

На обществено обсъждане бяха представени идеите за въвеждане на платено паркиране в район Изгрев. Как реагират гражданите на предложението?

В нашия район проблемите с паркирането вече са много големи. Поради застрояването и това, че на наша територия вече имаме много фирми и корпорации е много трудно в делнични дни живущите и работещите да намират място за паркиране. Над 200 човека присъстваха на общественото обсъждане. Очаквано мнението е силно  поляризирано. Общинската администрация следва внимателно да обмисля какви действия да предприеме в тази насока.

Има ли предварителна оценка за финансовата част от подобна мярка?

За съжаление на базата на това, което сме наблюдавали на районите, съседни на нас, единственият вариант е това да е в целия район. Тъй като се наблюдава следната ситуация - при въвеждане на определен квадрант от територията, автомобилите се преместват с съседния, така че ние само ще изместим автомобилите, ако се въведе частично зоната.

ЦГМ следи дистанционно за платеното паркиране

Кое би било положителното от въвеждането на зелена зона?

Аз като кмет и общинската администрация не сме нито за, нито против. Аз не съм апологет на зелената зона, не агитирам никого. Разбира се не бива да пропускаме факта, че в районите, където се въведе платено паркиране, се въведе някакъв ред. Нашият район е малък - 4,6 кв. км. Така че на тази малка територия с толкова много блокове паркирането е проблем. Определено не считам, че въвеждането на зона е панацея, но това е някакво решения на проблема.

Преди да станете кмет имахте заявка за референдум за застрояването. На какво мнение сте сега, след като влязохте в местната администрация?

Аз съм прагматик. Когато говоря, внимателно обмислям какво съм казал. В момента документално ниво работи правният отдел, когато сме готови, ще стартираме правната процедура. Бързаме максимално. Иначе откакто съм стъпил в общината, не съм издал нито едно разрешително за строеж. Нещо повече - спрял съм седем строежа. Но референдум трябва да има. Това са демократичните устои. Хората трябва да могат да участват активно в управлението. Апропро може би е нужно към референдума за въвеждане мораториум за жилищното строителство е да има още един въпрос - "За" или "против" зелената зона. Няма нищо по-легитимно от прякото допитване на гражданите.

В кои области ще бъдат насочени средствата за район Изгрев през настоящата година?

За разлика от някои мои други колеги при нас всичко е нормално с бюджета, не се чувстваме ощетени. В момента работим много активно със Столичната община по идея, която аз заложих в предизборната кампания, за изграждането на чисто нова детска градина. Нещата се движат много добре. Тук е моментът да благодаря на министъра на транспорта, на столичния кмет. В общинските имоти ние нямаме подходящ терен. Слава Богу, от НКЖИ получихме имот. Имаме разбиране от Столичния общински съвет, от кмета Фандъкова, така че аз се надявам в максимално кратки срокове това да се случи. Аз съм оптимист.

Докога с оправданията за детските градини!?

Може ли да кажем конкретен срок?

Трудно ми е, това е една сложна процедура, но при всички случаи се надявам до края на мандата градината да бъде отворена. Междувременно градината в "Диананбад" се разширява за нови 6 групи. До края на мандата ще има нови места за 500 деца. Разработени са няколко идеи за детски площадки, включително за изграждане на парк в кв. "Дианабад".

Г-н кмете, чували ли сте, напоследък зачестиха жалбите за кражбите. До вас достигали ли са оплаквани?

За съжаление битовата престъпност започна леко да покачва своя тренд. Това е нещо неминуемо.Стараем се да работим в тесни контакти с Първо Районно Управление, с Общинска полиция. Даже има едно решение на кмета на Столична община, което две групи от Общинска полиция, ще бъде на разположение на кметовете на ротационен принцип. Никога няма да може да се спре битовата престъпност, но да се ограничи до някакъв санитарен минимум, колкото и грозно да звучи. Но факт е, да, има много гастролиращи банди, които влизат по домовете на хората. Това е най-неприятният тип престъпност.

От началото на мандата може ли да посочите свое постижение?

Според мен и това, което най-много ми се иска най-много, е да има нова детска градина. Второто, което е, изграждането на православната църква. Тя се бави много години. Ако трябва да бъдем коректни, църквата в нашия район се бави повече от 30 години. Ние сме единственият софийски район, който няма църква на своя територия.

Д-р Георгиев, Вие рязко сменихте амплоа. От лекар в Спешната помощ, станахте кмет на район. Какво се промени за Вас през изминалите месеци?

Най-вече това, че си спя вкъщи. Напрежението си остава голямо, разбира се стресът е несравним, но така или иначе има толкова много работа, която трябва да се свърши. Неусетно ми минава работният ден.

Накратко като лекар, може ли да кажете какви са проблемите в здравеопазването?

Проблемите са много. Но може би най-големият е контролът и отношението на държавата към медицинските работници като цяло, защото това е един потенциал, който изтича на Запад. Държавата трябва да предприеме спешни мерки, за да ограничи този процес.

Д-р Делян Георгиев е роден на 8 август 1985 г. Женен, с три деца. Завършил е медицина. Преди да стане кмет, работи в Спешната помощ. Печели миналогодишните местни избори в София.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4312 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Olga

2020.02.17 | 12:03

1

Хубави и прекрасни момичета, най-хубавото има—> getbadgirl. com

Хубавата Елена

2020.02.17 | 12:48

2

Г-н кмете на Изгрев, плочките по тротоарите са тотално разбити, улиците са на дупки и груби кърпежи
Градинките са напълно запуснати, детските съоръжения са ръждясали и изпочупени. И това в "елитния' кв. Изток?!
Та за какви всши мечти говорите?

Минувач

2020.02.17 | 14:47

3

Да вземе и да възстанови връзките на Дианабад с Изток.Улиците около бул.Самоков са всичките тупици.Линиите на БДЖ се махнаха преди 10 години а има само една връзка.Под моста на Климент Охридски построиха сумати бараки на мястото на линиите и не пробиха нито една улица.

Бате Влади

2020.02.17 | 20:15

4

За да има ефект от въвеждане на зелена зона, трябва да има и общински паркинги.

Добави коментар

Водещи новини