Танева разкри колко вино сме изнесли

  • 14 февруари 2020 13:07

  • 718
  • 3
Танева разкри колко вино сме изнесли
© Фейсбук

61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход“. Това съобщи по време на ритуалното зарязване на лозя в село Нисово, област Русе, по случай празника Трифон Зарезан.

"Това е много важно, защото дава възможност на съответните производители да се брандират за своя регион и да гарантират за местното качество. Точно тези производители ще могат да се възползват най-добре от отварящия се прием по мярка „Популяризиране в трети държави“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 (НППЛВС). Той ще стартира от 17 февруари тази година, като условията са по-добри за производителите на вино", отбеляза тя.

От 1 септември започва преброяване на земеделските стопанства

Земеделският министър е уверена, че страната ни ще успее да изработи Национален стратегически план, в който ще намери място лозаро-винарският сектор. Танева обясни, че  това е част от реформата на новата ОСП.

"Секторът се развива с възходящ темп, прилагайки Програмата. Лозовите насаждения в страната са малко над 60 хил. ха., като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са изградени близо 850 дка нови лозови масиви. По отношение на износа, също има възходящ тренд. Всяка година той се нараства, с еднакъв темп на растеж. За 2019 г. страната ни е реализирала износ от 64 млн. литра вино. Пазарите са Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават, като избите с разрешение наброяват 282", заяви земеделският министър.

Последвайте канала на

Novini.bg
718 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Росен

2020.02.14 | 13:30

1

А тези двамата какви платени съобщения са.

wtf!?!?!??!

2020.02.14 | 14:32

2

тази е адски просто добиче!!!!!!!! много ми прилича на цола драгойчева.....

един

2020.02.14 | 14:57

3

А бе само на мене ли ми се струва че,танцьорите и алармаджиите са май повече от лозарите?!Щото да Ви кажа,отглеждането на лозе хич не е лека работа,не е като да тропкаш хорце, нагизден и зачервен!

Добави коментар

Водещи новини