Кутев и Караянчева се скараха в НС

  • 14 февруари 2020 12:04

  • 2058
  • 2
Кутев и Караянчева се скараха в НС
© Булфото (архив)

Депутатът от БСП Антон Кутев възрази срещу недопускането на негов въпрос към министър-председателя Бойко Борисов в редовния парламентарен контрол.

Въпросът на Кутев е относно прилагането на специални разузнавателни средства от ДАНС спрямо командира на ВВС. В сайта на парламента, е посочено че въпросът не е в съответствие с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Главният секретар на президента разкри, че той е "Митко" от СРС-тата с Радев

"Аз имам съмнение, а сега и обвинение, че този човек подслушва президента - имам предвид Бойко Борисов", каза Кутев, който уточни преди това, че ДАНС са на пряко подчинение на министър-председателя, предаде БТА.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че възражението на Антон Кутев е било разгледано на председателски съвет, където е решено, че този въпрос не следва да се реализира по правилник.

Относно твърденията на Кутев, че министър-председателят контролира ДАНС, Караянчева посочи, че министър-председателят има функции на координация дейността на ДАНС. По думите ѝ това означава контрол, който не предполага конкретност, администриране и въздействие по същество.

"Въпроси в смисъл, кой е поискал, с каква цел и на какво основание е приложено подслушване на Цветан Стойков, не биха могли да се вменят в правомощията и отговорностите от дейността на ДАНС", каза Караянчева.

Министърът на отбраната не вижда основания за санкции срещу ген. Цанко Стойков

По думите ѝ парламентарният контрол по отношение дейността на ДАНС се извършва от парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Караянчева каза, че всеки народен представител има право да участва и да задава въпроси на заседанията на комисията.

"Аз стриктно изпълнявам правилника. Вашето възражение го разгледахме на председателски съвет. Няма в какво да ме упрекнете, г-н Кутев", каза Караянчева.

Румен Радев: Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, а в начина на управление на държавата

В края на миналия месец прокуратурата разпространи аудио запис от разговори на командира на Военно-въздушните сили /ВВС/ ген.-майор Цанко Стойков с гласа на президента Румен Радев, свързани със съпругата на президента - Десислава Радева. Записите са направени със специални разузнавателни средства. В съобщението на прокуратурата се посочва, че е спряно разследване, по което има "висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност" на държавния глава и се предполага, че са осуетени данни по проверка на КПКОНПИ срещу съпругата на президента Десислава Радева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2058 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
pako

2020.02.14 | 19:09

2

KOMUNISTEEEEEEEEEEEEE TAPPPPPPPPPPP AMI AKO TAPIA PREZIDENTTTTTTTT ZAPLASHVA DARJAVATTA ....KAKVO DA NE SE PODSLUSHVA LI BE BASTUN KUX............DA NE TE SRRE6AM 4E BELENE 6E TI SED VIDI,,,,KATO....................................

Брех брех

2020.02.14 | 12:36

1

Много стопое много секири. Не публикувате. Защо? Кого пазите? Позор за българското слово .

Добави коментар

Водещи новини