Каракачанов: Създадена е здрава основа за реализацията на Инициативата за готовност на НАТО

  • 13 февруари 2020 17:37

  • 595
  • 0
Каракачанов: Създадена е здрава основа за реализацията на Инициативата за готовност на НАТО
© Министерство на отбраната

В Главната квартира на НАТО в Брюксел днес, 13 февруари, в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе заседание на Северноатлантическия съвет. Министрите на отбраната обсъдиха развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

В изказването си в сесията министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността изрази увереност, че с попълването на необходимите сили в Инициативата за готовност на НАТО е създадена здрава основа за нейната по-нататъшна реализация. Тя се базира на наличието на комплект от готови за използване военноморски, военновъздушни и сухопътни сили като компоненти на по-големи формирования, готови за използване в рамките на 30 дни или по-малко.

Каракачанов: Важно е да продължат усилията на НАТО в Косово и военноморското присъствие в Средиземно море

Форумът приключи със съвместно заседание със страните, участващи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, на което бяха обсъдени развитието на ситуацията в страната, мирния процес и дългосрочните перспективи.

Извън официалната програма на срещата беше проведена неформална среща с министъра на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк, на която бяха обсъдени средата за сигурност в и около Украйна и напредъка в прилагането на реформите.

Министър Каракачанов присъства на обяд, домакинстван от министъра на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска.

Красимир Каракачанов: Трябва да продължим да инвестираме в хората в отбраната

В рамките на форума министър Каракачанов проведе двустранни срещи с министрите на отбраната на Грузия Иракли Гарибашвили, с министъра на отбраната на Румъния Николае Чука, както и с министъра на отбраната на Италия Лоренцо Герини. Бяха обсъдени теми от взаимен интерес и актуални въпроси от двустранните отношения.

Пред журналисти след срещата министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността съобщи, че страната ни има готовност при необходимост да увеличи с до 4 военнослужещи участието си в обучителната мисия на НАТО в Ирак.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини