Социалният министър ще настоява за намаляване на процента на редукция за пенсията от първия стълб

  • 13 февруари 2020 11:57

  • 957
  • 0
Социалният министър ще настоява за намаляване на процента на редукция за пенсията от първия стълб
© Novini.bg

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева ще настоява за намаляване на коефициента на редукция за пенсията от първия стълб. Сачева коментира темата пред журналисти преди поредната лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0 пред учащите във Военна академия "Г. С. Раковски", организирана от КНСБ.

Предложението за намаляване на процента на редукция е на КНСБ. Идеята е да се промени начинът, по който се изчислява индивидуалният коефициент за отпускане на средства на хората с право на втора пенсия.

Деница Сачева: Ще настоявам основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана с 20%, а с по-малко

Министър Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20 процента, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер.

На въпрос каква е формулата две да е повече от една пенсия, министър Сачева каза, че в момента не трябва да се спекулира с числа, възложени са изчисления, но не са готови още. Министърът има днес среща с представителите на пенсионните фондове, на която ще изслуша всички различни гледни точки и мнения. Предстои и среща с Комисията по финансов надзор.

Все повече българи купуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират

Според методиката сега бъдещите пенсионери ще получават с 20 процента по-ниска пенсия от НОИ заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд. Този коефициент е заложен при старта на втория стълб преди 18 г., за да се отрази това, че родените преди 1960 г. правят по-голяма вноска за пенсия в НОИ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
957 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини